BACALAUREAT 2014. Inspector școlar reținut pentru mită. 144.000 de absolvenți susțin, astăzi, proba scrisă la limba română

Data publicării:
bac2014 1

ACTUALIZARE 10.28. „Vrem să facem precizarea că Inspectoratul Școlar Arad se delimitează de presupusele infracțiuni săvârșite de cele trei cadre didactice. Aceste cadre didactice nu au fost implicate în organizarea examenului de bacalaureat, nu făceau parte din nicio comisie dintr-un centru de evaluare sau dintr-un centru de examen”, a declarat, la Digi24, inspectorul general Claudius Mladin.

Claudius Mladin a mai spus că va fi demarată și o anchetă internă „ privind toate întâmplările din ultima perioadă”.

___________________________________________________________________________________

Proba a început la ora 9.00, durează trei ore si, la fel ca în ultimii trei ani, sălile vor fi dotate cu camere de supraveghere. În zilele următoare au loc probele obligatorii şi la alegere a profilului.

Pe 7 iulie se afişează rezultatele și, în aceeasi zi, se pot depune și contestaţiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 iulie.

Mită pentru nota 6: 300 de euro

Un inspector şcolar din Arad a fost reţinut, aseară, pentru 24 de ore, după ce ar fi luat bani de la mai mulţi elevi. În schimb, el le-ar fi promis că îi va ajuta să treacă examenul.

Un alt inspector şcolar dar şi o profesoară sunt cercetaţi în libertate. La domiciliul acestora, procurorii au găsit câteva mii de euro, dar si liste cu elevii care urmau să fie „ajutaţi”.

Prețurile începeau de la 300 de euro pentru nota 6 și creșteau cu câte 50 - 100 euro pentru fiecare punct în plus. Pentru a scoate la iveală acest lucru, procurorii s-au folosit de investigatori sub acoperire. Aceştia s-au dat drept părinți care vroiau să se asigure că nu vor avea probleme copiii la bac.

Cei trei suspecţi, inspectorul școlar general adjunct, inspectorul școlar pentru dezvoltarea resurselor umane şi o profesoara din Centrul de Examinare Arad au fost ridicaţi de acasă şi duşi la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.

Doar inspectorul şcolar general adjunct a fost retinut şi va fi prezentat, astazi, judecătorilor cu propunere de arestare prevenită. Anchetatorii spun că în jurul examenului de Bacalaureat din acest an, a fost formată o adevărată rețea și că urmează să fie reținute și alte persoane cu funcții importante, directori de școli dar şi simpli profesori.

Probele scrise de la bacalaureat încep anul acesta cu avertismente codate trimise de oficialii Ministerului Educaţiei către profesorii care vor corecta lucrările elevilor. Dascălii sunt atenţionaţi să fie prudenţi, mai ales după scandalul din vara trecută de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală, când directoare şcolii a ajuns în arest acuzată de trafic de influenţă.

Nu este singura problemă pe care o are de gestionat Ministerul Educaţiei. Trei sute de profesori au anunţat că nu vor mai participa la supravegherea elevilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri