Bugetele multor şcoli şi licee nu pot asigura paza în şcoli

Data actualizării: Data publicării:
camere supraveghere scoli

Incidentul din Râmnicu Vâlcea aduce în prim plan o problemă mai veche: paza în şcoli. Ultimele statistici arată că din aproape 21.000 de unităţi de învăţământ doar 39 la sută au camere de supraveghere şi puţin peste 25 la sută au paznici. Potrivit legii privind siguranţa în şcoli, paza trebuie asigurată din bugetul propriu al unităţilor. Multe dintre ele abia dacă îşi permit câte un gardian la câteva sute de elevi. În plus, acesta nu poate face controale corporale pentru a depista eventualele arme albe. Din dorinţa de a-i şti pe copii în siguranţă, în multe oraşe din ţară părinţii strâng bani şi angajează firme de pază private.

La începutul acestui an, într-un liceu din Paşcani a avut loc un incident asemănător celui de la Râmnicu Vâlcea. O elevă a fost atacată cu un cuţit de o colegă. Numai că atunci intervenţia gardianului a liniştit repede spiritele. Ca peste tot în ţară paza în şcoală este plătită de părinţi: „Nu mi se pare normal, atâta timp cât școala ar trebui să asigure toate facilitățile pentru protecția copiilor. A venit la mine o fată cu lacrimi în ochi. Mi-a zis că nu poate să plătească banii la gardieni. Clasa o constrânge să facă chestia asta pentru că o arată cu degetul după. Nu mi se pare normal”.

Daniela Simion, director al Şcolii Gimnaziale Iordache Cantacuzino: (rep.: De ce nu se plătește din bugetul școlii?) Pentru că nu avem bani pentru așa ceva, nu ne permitem”.

Dumitru Pantazi, primarul orașului Pașcani: „Asigurarea pazei revine în exclusivitate conducerii unităților de învățământ”.

Craiova. 7 octombrie 2010. Un elev de nici 17 ani a fost înjunghiat chiar în faţa liceului la care învăţa. A murit înainte de a ajunge la spital. Tragedia a impus schimbări.

Cristinel Prodescu, director adjunct al Liceului Tudor Arghezi din Craiova: „Am suplimentat măsurile de pază, 24 de ore din 24, cu personal calificat. Am dublat numărul profesorilor care fac de serviciu. Am dublat numărul camerelor de supraveghere”.

Cu toate acestea, una din patru şcoli din Dolj nu are pază.

La polul opus este Sibiul. Mai mult de două treimi dintre școli au gardian şi 90 la sută sisteme video de supraveghere. Chiar şi aşa, incidentele între elevi sunt nelipsite.

Daniela Muntean, inspector școlar: „Anul trecut, în semestrul II, am avut 26 de cazuri de violență”.

În Oradea, directorii de şcoli atrag atenţia că paznicii nu pot face controale pentru a depista eventualele arme albe.

Marcel Sas, directorul Colegiului Național Octavian Goga din Marghita: „Nu este verificat, prin urmare oricine poate să aibă armă albă sau armă de foc în instituţie”.

Ioan Sala - directorul unei firme de pază şi protecţie: „Omul nostru, agentul de pază, ar fi de gen masculin şi ar veni domnişoare sau doamne şi noi ne-am apuca sa le ... verificăm corporal... Nu este in competenţa noastră”.

Din cele aproape 20.000 de unităţi de învăţământ din ţară doar un sfert au pază şi 39 la sută au camere de supraveghere, potrivit datelor Poliţiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri