Cadre didactice de la Universitatea Bucureşti refuză subvenţia de 700 lei: este o „umilinţă”

Data publicării:
captura noua bani 300 de lei

Foto: Digi24

Anunţul a fost făcut de 13 cadre didactice. Acestea au transmis o scrisoare deschisă premierului Victor-Viorel Ponta şi miniştrilor Remus Pricopie şi Mihnea Cosmin Costoiu.

Am fost informaţi de Universitatea din Bucureşti, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat poate primi subvenţia pentru dezvoltare profesională, în cuantum de 700 lei. Vă trimitem această scrisoare pentru a vă informa că noi, semnatarii ei, nu acceptăm primirea acestei sume. Această acţiune a Guvernului, insuficient pregătită şi fără precedent în mediul universitar, pare mult prea legată de momentul alegerilor şi sugerează mai degrabă dorinţa de a potoli nemulţumirea lucrătorilor din învăţământ decât grija sinceră pentru soarta lor”, se arată în scrisoarea deschisă.

Semnatarii spun că cele mai multe cadre didactice (în special cele tinere) şi personalul auxiliar din învăţământ muncesc în condiţii indecente de salarizare, dar nu au nevoie de „demagogie şi de măsuri pompieristice”, ci de o abordare corectă a problemelor din Educaţie, inclusiv a celor salariale.

Considerăm că ar fi o umilinţă să acceptăm aceşti bani în condiţiile în care: nu este respectat procentul de finanţare a Educaţiei, aşa cum este prevăzut de lege şi, din interese politice şi împotriva interesului învăţământului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educaţiei şi a modificat criteriile CNATDCU”, arată semnatarii.

Ei susţin că aceste acţiuni îşi arată deja „efectele dezastruoase”, respectiv faptul că cercetarea performantă este descurajată, că puterea actuală pare dezinteresată de condiţiile materiale grele în care trăiesc cele mai multe cadre didactice şi politicul se amestecă în activitatea universitară, dând exemplu decizia cea mai recentă prin care, în mod absolut nejustificat, au fost suspendate cursurile universitare în zilele de 14 şi 17.

Îi înţelegem întru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subvenţii. Mulţi dintre dânşii chiar au mare nevoie de aceşti bani, mulţi o duc foarte greu. Cu toţii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, însă noi, prin neacceptarea acestei subvenţii, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra modului jignitor în care sunt tratate cadrele didactice”, notează cele 13 cadre didactice semnatare.

Scrisoarea deschisă este semnată de: Lector Dr. Crina Dăscălescu, Prof. Dr. Sorin Dăscălescu, Conf. Dr. Alexandru Gica, Conf. Dr. Radu Gramatovici, Conf. Dr. Ioana Leuştean, Prof. Dr. Laurenţiu Leuştean, Prof. Dr. Liviu Marin, Prof. Dr. Liviu Ornea, Conf. Dr. Ionel Popescu, Prof. Dr. Sanda Ţigoiu, Conf. Dr. Victor Ţigoiu, Conf. Dr. Cristian Voica, Conf. Dr. Victor Vuletescu.

Guvernul anunţa, în 22 octombrie, alocarea a circa 50 milioane, în cadrul Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), pentru programul privind „Dezvoltarea carierei didactice”, urmând ca minimum 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 profesori din mediul unversitar să primească suma de 150 euro.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, afirma recent că profesorii vor primi cât de curând cei 150 de euro cu care să îşi cumpere cărţi sau alte materiale didactice, Ministerul de Finanţe urmând să facă, joi, plăţile către inspectoratele şcolare, astfel că sumele vor fi virate către destinatari în scurt timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri