CAMPANIE. 20 de ONG-uri cer ca educația sexuală să devină materie obligatorie în școli

Data publicării:
educatiesex

La Grupul Şcolar Horia Vintilă, din Segarcea, la orele de dirigenţie se predau, de câteva zile, noţiuni de educaţie sexuală. Aici a învăţat, în urmă cu puţini ani, tânărul purtător al virusului HIV care ar fi infectat intenţionat mai multe fete din oraş. Cazul său i-a neliniştit pe părinţi şi pe elevi, iar profesorii au decis să nu mai aştepte indicaţii de la Ministerul Educaţiei.

Ne-am strâns la club și au venit niște studenți de la Facultatea de Medicinaă și Farmacie și ne-au vorbit despre toate bolile cu transmitere sexuală și cum să ne protejăm”, spune o tânără.

Au încercat să afle mai multe despre SIDA, să încerce să știe cum să prevină aceasta boală”, afirmă Sorina Tudor, profesoară de matematică.

Cazul tânărului bonav de SIDA din Segarcea a readus în discuţie lipsa orelor de educaţie sexuală din şcolile româneşti. 20 de organizaţii neguvernamentale cer Ministerului Educaţiei ca această materie să intre în categoria celor obligatorii.

Adolescenţii nu află de la părinţi mai nimic despre bolile cu transmitere sexuală şi despre metodele de contracepţie, susţin cei care au semnat solicitarea.

Sunt asociate şi cu sentimente de ruşine. Aşa că este nevoie ca şcoala să preia acest rol”, este de părere Irina Sorescu, preşedintele executiv al Centrului Parteneriat pentru Egalitate.

Sunt copii care... acest subiect nu l-au discutat niciodată cu părinţii sau cu prietenii lor”, spune Călin Veronica, dirigintă la Liceul Spiru Haret din Bucureşti.

România ocupă unul dintre primele locuri în clasamentul ţărilor europene cu incidenţă crescută a bolilor cu transmitere sexuală.

Marea majoritate a infecţiilor cu transmitere sexuală nu sunt vizibile cu ochiul liber. Fără teste care să demonstreze cu certitudine absenţa infecţii nu ar trebui să se gândească nicio persoană la contact sexual neprotejat”, explică Barbala Koo, medic ginecolog.

Cu cât eşti mai informat, cu cât ştii mai multe lucruri, riscuri, beneficii, cu atât eşti capabil să ai grijă de tine mai mult”, afirmă psihologul Cristina Fulop.

Un milion de români suferă de o boală cu transmitere sexuală, arată cele mai recente statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri