Câţi bani cheltuie elevii din provincie care vor să facă liceul la Bucureşti

Data publicării:
CurteaScolii

Florinela Podeanu, mama unui elev care urmează să dea examen la un liceu din Capitală, spune că drumurile la București au costat-o câteva sute de lei.

În jur de două, trei sute de lei. O să venim două zile din nou pentru verificare de fişe sau ce o să mai fie şi apoi din nou, când o să se facă înscrierea. În funcţie de liceul la care o să intre. Nu putem să plecăm fără bani în buzunar. Copilul este trezit de la ora 5, stăm aici o zi întreagă, banii se cheltuiesc”, spune Florinela Podeanu.

Doar unul dintre părinţi lucrează, astfel că din puţinul pe care îl au abia pot plăti cazarea la cămin. Dar şi acolo sunt alte cheltuieli.

„Copilul nu o să facă naveta, pentru că dacă ar fi să facă naveta, aia nu ar mai fi şcoală. Din ce am înţeles, ar depăşi 500 sau 600 de lei căminul lunar, dar sperăm să merite investiţia” spune Florinele Podeanu.

Aproape 2.000 de părinţi au cheltuit zilele acestea bani pentru a-şi înscrie copilul la şcoală. Cum nu există o platformă online care să le ofere părinţilor mai multe informaţii, ei sunt nevoiţi să facă drumul până în Capitală.

Află informaţii chiar despre specificul clasei, despre perfomanţele unei clase, de anumiţi profesori, despre poziţionare unităţilor de învăţământ pe aria Municipiului Bucureşti. Sunt foarte multe informaţii pe care numai de aici le pot afla”, spune Ştefan Pacearcă, inspector şcolar la ISM, preşedintele Centrului Naţional de Înscriere de la Şcoala Şfinţii Voievozi.

„Suntem un pic deficitari, adică nu putem să spunem că în ziua de astăzi copilul din mediul rural are şanse reale la educaţie cu un copil din mediul urban. Asta pentru că nu are un liceu în apropiere sau presupune chiar să locuiască în altă parte. Există un sistem de burse, dar numai pentru părinţii care au un venit foarte mic şi foarte limitat. Cred că această situaţia ar trebui analizată pentru ca să îi crească şansele să meargă la un liceu bun, chiar dacă nu este în apropiere”, spune Mihaela Gună, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Aproximativ 3.000 de elevi din provincie vor studia în Capitală în noul an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri