Câți tineri se află la studii în străinătate

Data publicării:
study abroad

Din ce în ce mai mulți tineri români sunt atrași de studiile în străinătate. În ultimii doi ani, numărul celor celor care aleg programe de studiu în străinătate a crescut cu șase procente, estimează organizatorii unui târg de universități care va avea loc în acest weekend la București.

study abroad

Marea Britanie, SUA, Italia, Franța și Germania sunt țările spre care tinerii români care intenționează să studieze în străinătate se îndreaptă, potrivit datelor reprezentanților unui târg de universități care are loc la București pe 18 și 19 martie.

Din ce în ce mai mulți tineri români sunt atrași de studiile în străinătate, potrivit estimărilor, în ultimii doi ani, numărul celor celor care aleg programe de studiu în străinătate crescând cu șase procente. Mai mult de 10.000 de tineri din România urmau în 2015-2016 un program de studii de licență, masterat sau doctorat în afara țării. principalele destinații fiind Marea Britanie, SUA, Italia, Franța și Germania.

Cum se face finanțarea studiilor

Cifrele sunt comunicate de reprezentanților unui târg de universități care are loc la București pe 18 și 19 martie. Reprezentanții acestuia spun că o majoritate covârșitoare a românilor care studiază în Marea Britanie recurg la un împrumut guvernamental – care poate fi accesat de membrii UE - , urmând să înapoieze banii (aproximativ 27.000 de lire pentru studiile de licență).

Ei explică și cum funcționează mecanismul. Un sistem de împrumut similar ca acela pentru licență există și pentru programele de master; studenții pot accesa un împrumut garantat de către Guvernul Marii Britanii pentru maximum 10.000 de lire, spun ei. Rambursarea ambelor împrumuturi se face în condiții foarte avantajoase pentru absolvenți: doar în momentul în care sunt angajați și câștigă un anumit venit anual vor rambursa doar o fracțiune din venitul lor ce depășește acel prag de venit minim anual.

Un împrumut asemănător există și în Olanda unde taxa de școlarizare este de aproximativ 2.000 de euro. În alte țări, nu este nevoie de împrumut pentru că studiile sunt gratuite sau taxa de școlarizare este foarte mică, așa cum este la universitățile de stat din Danemarca, Suedia, Finlanda, Germania și Franța, mai afirmă organizatorii târgului de universități care va avea loc la București pe 18 și 19 martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri