Ce soluții au găsit guvernanții la fenomenul migraţiei creierelor

Data publicării:
carte tanar

Andrei Dincă a plecat acum patru ani din România. Studiază geografia în Marea Britanie şi vrea să devină cercetător. Tot acolo, fiindcă în ţara natală nici nu ar avea unde. Pe de altă parte, revenirea în România ar însemna doar bătaie de cap.

„E un proces foarte lung în primul rând de a echivala o diplomă din străinătate în România. Iar dacă nu există un sistem ca cel din România este foarte probabil să ai probleme. În cazul meu, de exemplu, unde programul este de patru ani cu master inclus”, spune Andrei Dincă, student în Marea Britanie.

Studiile arată că aproape 40% dintre tinerii care pleacă să studieze la universităţi din toată lumea nu mai vor să se întoarcă acasă. Doar 30% iau în calcul această variantă.

„După doi-trei ani este normal că primul pas pe care îl faci este să vezi oportunităţile de carieră în ţara în care studiezi şi este mult mai greu să te uiţi la ce se întâmplă în România. Dar în România sunt foarte multe oportunităţi interesante”, spune Adriana Comăneci, co-fondator agenţie de recrutare a absolvenţilor din străinătate.

Totuşi, migraţia creierelor a devenit marcă românească în ultimii ani. Abia de puţină vreme guvernanţii au înţeles că e timpul să caute soluţii.

Este un proiect care se numeşte Smart Diaspora, prin care vrem să stimulăm dezvoltarea antreprenorială la nivelul persoanelor care pleacă la muncă în străinătate, existând linii de finanţare, astfel încât acestia să işi poată dezvolta o afacere în România”, afirmă Rovana Plumb, ministrul Muncii.

Însă până la ideea unei afaceri pe cont propriu drumul este lung şi are nevoie de un sistem de învăţământ performant.

„Nu poţi să influenţezi decizia unui tânăr de a se pregăti în ţară sau într-o ţară europeană, însă poţi să faci în aşa fel încât să măreşti atractivitatea ofertei educaţionale în România printr-un proces educativ de calitate”, afirmă Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Unii tineri îşi găsesc locul potrivit chiar în România. Ca Mircea, acum angajat la o importantă companie multinaţională, după cinci ani de studii în Marea Britanie.

„Acolo este, într-adevăr, o piaţă mai stabilă în orice industrie şi consider că aş avea ceva în plus aici versus acolo, pentru aici pot să implementez nişte lucruri în plus pe care le-am învăţat. Nu zic mai bune, doar altfel, şi cred că ăsta este un atu pentru mine”, spune Mircea Bălan, absolvent al unei facultăţi din Marea Britanie.

Alţii continuă să viseze de la distanţă.

„Nu e ca şi cum ai fi acasă. În străinătate vei fi mereu un străin şi nu te vei simţi ca unul de-al lor. Acasă va fi întotdeauna România sau acolo unde-ţi sunt familia şi prietenii”, mai spune Andrei Dincă, student în Marea Britanie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri