CNATDCU nu mai evaluează școlile doctorale

Data actualizării: Data publicării:
pavel nastase_govro

Consiliului Național de Atestare a Diplomelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS) nu vor mai evalua şcolile doctorale, aşa cum era prevăzut în legea educaţiei. Camera Deputaților a votat pe 4 aprilie eliminarea celor două instituţii din procesul de evaluare a școlilor doctorale. 

Măsura a fost luată pentru că existau prea puţini evaluatori, iar şcolile doctorale nu au fost verificate în ultimii cinci ani. Ministrul Educației spune că măsura este una pozitivă. 

„Una pozitivă pentru că lucrările se vor simplifica foarte mult și vom conta pe autonomia universităților, pe faptul că bazele de date și informațiile care se referă la resursa umană, în special conducătorii de doctorat și la rezultatele cercetării ștințiifice se găsesc la nivelul universității, nu se găsesc la CNADTCU și nici la CNCS. Un conducător de doctorat este și cadru didactic într-o universitate. CNADTCU nu avea cum să facă rapoarte care vizează conducerea de doctorat pentru că CNADTCU se ocupă de abilitarea acestora, de validarea tezelor de doctorat. Ceea ce am propus a fost de comun acord cu membri CNADTCU și cu Consiliul Național al Rectorilor și conducerea ministerului a cuplat la aceasta idee, că altfel nu vom face această acreditare, care iată din 2012 trebuia făcută”, a precizat ministrul Pavel Năstase. 

Evaluarea școlilor doctorale va fi realizată de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de o altă agenție de asigurare a calității din țară sau străinătate.

„La solicitarea Consiliului Național al Rectorilor, am propus Parlamentului trei lucruri: ca această acreditare să se facă la nivel de domeniu de doctorat și nu la nivelul școlii doctorale pentru că școala doctorală e o structură administrativă care se aprobă la nivelul universității, cu avizul Senatului universității. O școală doctorală poate găzdui unul sau mai multe domenii de doctorat. Noi vrem să evaluăm și să acredităm domenii de doctorat. Doctoratul reprezintă nivelul trei de studii universitare conform sistemului Bologna. Domeniile de doctorat vor fi evaluate și acreditate de către Agenția Română de Asigurare a Calității sau de alta agenție care e înscrisa în ECAR și ENCA, cele două instituții care reglementează asigurarea calității la nivel european. A doua chestiune propusă se referă la termenul de acreditare al acestor domenii. Nu putem ca până la 1 octombrie 2017 să facem această evaluare și acreditare și atunci am prorogat termenul pentru încă un an”, a spus ministrul Educației. 

PressOne scrie că amendamentul a trecut aproape neobservat deoarece a fost ascuns într-un raport comun al Comisiei de învățământ și al Comisiei de muncă din Camera Deputaților cu o denumire neutră:  OUG 96/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniile educației, cercetării, formării profesionale și sănătății.

De asemenea, deputatul PNL Sorin Moldovan a declarat pentru PressOne că modificările din raport au apărut pe site-ul Camerei Deputaților în noaptea de dinaintea votului. La ședința Comună a celor două comisii la care au fost introduse amendamentele au participat și miniștrii de resort, Pavel Năstase și Lia Olguța Vasilescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri