Condiţii proaste în internatele şcolare din Iaşi

Data publicării:
camin

Paturile din fier şi saltelele vechi nu sunt singurele probleme ale elevilor care stau în căminul Liceului Pedagogic din Iaşi. Vechi de 50 de ani şi renovat ultima dată în urmă cu 30, camerele şi coridoarele au pereţi scorojiţi, de o culoare nedefinită, din cauza murdăriei.

Când am venit la cămin împreună cu mama și cu sora mea pur și simplu am rămas în pragul ușii”, spune o elevă.

Căminul Liceului Pedagogic este cel mai mare din Iași. Peste 300 de copii şi adolescenţi sunt cazaţi aici. Pentru că cererea era foarte mare, în multe camere s-a pus suplimentar încă un pat.

Directorul școlii spune că de ani de zile cere bani pentru investiții. „Are o vechime de 30 de ani de când nu s-au făcut reparații la instalații, care reprezintă cel mai mare pericol, reparații la construcție și arhitectură. Pentru că este încadrat în clasa de risc seismic 1. Promisiuni tot avem, sper să avem certitudini”, spune Mihaela Ungureanu, director al Liceului Pedagogic Iași.

De partea cealaltă, primăria speră să poate accesa fonduri europene. De condiții grele au parte și elevii cazați în căminul Colegiului de Artă Octav Băncilă. Și aici, imobilul nu a fost renovat de două decenii. Iar în unele camere sunt și câte opt paturi.

„Suntem de vârste diferite și avem și programe diferite, încercăm să cădem la comun acord și cu ora de dormit și cu învățatul”, spune Iuliana Surleac, elevă.

Mobilier vechi, geamuri fără perdele, saltele prăfuite se găsesc în fiecare cameră.

„Anul acesta este pus pe lista reparațiilor capitale. Deja am primit banii pentru proiectare și urmează ca, până la sfârșitul anului viitor, să devină un cămin modern”, a spus Dana Barnea, directorul Colegiului de Artă ''Octav Băncilă'' din Iaşi.

Pentru un loc la cămin, elevii trebuie să plătească câte 150 lei pe lună, la care se adaugă încă 450 de lei pentru trei mese pe zi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri