Crește numărul de ore în învăţământul gimnazial

Data publicării:
scoala agerpres 13-1.1.2016

Noul plan-cadru pentru învăţământul gimnazial ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 2017.

Va creşte numărul de ore pe săptămână de la 30 la 34. Scade numărul orelor de Limbă şi Literatură Română la clasa a V-a de la cinici la patru ore. Creşte numărul orelor de Matematică şi Ştiinte ale Naturii, Limba Latină se va muta de la clasa a VIII-a la clasa a VII-a şi această disciplină se va numi Elemente de Limba Latină şi Cultura Romanică.

Orele de religie rămân nemodificate: o oră pe săptămână la fiecare clasa gimanzială.

Apar şi materii noi la clasele V-VIII: Infomatică şi TIC. TIC este Tehnologia Informaţiilor şi a Comunicaţiilor. La clasa a VII-a, Educaţie Interculturală, la clasa a VII-a, Educaţie pentru Cetăţenie Democratică, iar la clasa a VIII-a Consiliere şi Dezvoltare Personală şi Educaţie Financiară şi Antreprenorială.

Radu Gologan, coordonator loc olimpic de Matematică a declarat pentru Digi24: "Nu mi-a atras atenţia nimic, le cam ştiam, singura problemă care rămâne este numărul cam mare de ore. Asta s-a gândit şi în perspectiva în care cu timpul să putem să ţinem mai mult copilul la şcoală şi să integrăm orele într-un program mai relaxat cu sport cu tot. Fac parte din grupul de lucru al ministrului. În final s-a inţeles că nu era vorba de scoaterea Istoriei sau Latinei, se înţelege că şcoala trebuie să se modifice modul în care sunt accesaţi elevii. Sper să găsim oameni care să facă asta. Ca să faci educaţie anteprenorială de la zero fără să ai oameni pregătiţi e ca şi cum se va intâmpla cum e aici la Latină în a opta pentru că părinţii preferă Română pentrz examen”.

Acesta a adăugat „Şcoala noastră nu e la pământ. Avem şi noi calităţi. Să integrăm lucrurile bune şi copilul s-a schimbat şi tre să integrăm asta. Poate fi reglată prin a avea şcoli cu program prelungit: să mănânce, să doarmă, să facă sport şi materiile noi să fie făcute mai aproape de joacă şi de vârsta lor. aşa nu-l mai încarcă pe copil. Dacă nu mai schimbăm în fiecare mandat în 5-7 ani vom incepe să întelegem că se văd urmele acestei reforme”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri