Decizia CNATDCU în cazul Kovesi. Reacția premierului

Data actualizării: Data publicării:
dacian ciolos_govro

Premierul Dacian Cioloş comentează decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a stabilit că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat. Premierul spune că o consideră o decizie pertinentă.

dacian ciolos_govro

Atâta timp cât ea a fost luată de o instituţie care e abilitată să facă acest lucru, de oameni profesionişti, nu pot decât să o consider la fel, pertinentă. Nu am eu expertiza să judec o lucrare de doctorat”, a spus premierul, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro.

Dacian Cioloş a spus că, în calitate de prim-ministru, a vrut să se asigure că această structură, CNATDCU, funcţionează pe baza unui regulament care să fie clar, a unor principii clare şi cu oameni profesionişti, „care sunt în măsură să-şi asume aceste decizii. Şi până acum, prin deciziile pe care le-au luat, nu am făcut decât să constat că a fost cazul”, a mai spus Dacian Cioloș în interviul care va fi difuzat integral vineri.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat, a decis, joi, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a arătat că retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.

Comisia de lucru a notat în raportul ce a fost însuşit de Consiliul General al CNATDCU că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi prezintă preluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform normei academice, dar acestea reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce înseamnă aproape 4% din teză.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, după decizia CNADTCU, că la universităţile cu „toleranţă zero la copiat” în cazuri similare cu cel al Codruţei Kovesi se solicită refacerea tezei şi aceasta nu ajunge să fie susţinută. Ministrul a spus că, dacă vor fi formulate contestaţii la decizia CNATDCU, acestea vor fi cu siguranţă analizate.

Marius Andruh, vicepreşedintele CNATDCU, a explicat că 1% din teză pasaje care pot cădea sub încadrarea de plagiat poate fi un lucru grav, dacă acestea se regăsesc în partea de contribuţii originale. „Poţi să furi o idee epocală de la un mare savant, nu trebuie să aibă 100 de pagini acea idee în dezvoltarea ei”, a explicat vicepreşedintele CNATDCU.

Experţii care au analizat lucrarea spun, însă, că informaţiile pasajele preluate nu reprezintă o parte importantă din lucrare și că este vorba despre idei generale, folosite de toate persoanele care scriu în domeniu, aşa că retragerea distincţiei academice ar fi o exagerare.

Prin urmare Comisia a propus să nu fie retras titlul de doctor, adică să fie păstrat titlul de doctor. Așa cum ați văzut, sancțiunea este excesivă și neraportată la cele câteva similitudini constatate. În teza doamnei nu este vorba nici de partea de contribuție originală care să fi fost plagiată de undeva, nu este vorba de pagini întregi sau de capitole întregi. Sunt chestiuni de mică importanță sau care sunt intrate deja în limbajul comun din domeniu. De exemplu, pagina 30-33 din teză cuprinde idei generale vehiculate de absolut toate persoanele care au scris în domeniu, chiar daca formularea din lucrare pare să fie preluată fără citare dintr-un alt autor”, a explicat Mircea Bob, vicepreședinte CNATDCU.

Pe 30 septembrie 2016, şefa DNA preciza că teza sa de doctorat conţine 444 de pagini şi 442 de note de subsol şi că lucrarea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri şi monografii, 71 de articole publicate în articole de specialitate, 27 de surse de legislaţie naţională, 20 de surse de legislaţie internaţională şi 65 de surse online (site-uri).

Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveţi aici toate probele”, a spus Kovesi, precizând că prima proba este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruţa a plagiat-o pe Lascu Codruţa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri