Elevi din România, viitori angajați în străinătate

Data publicării:
elevi-2

Fie că învață noțiuni de electricitate sau de prelucrare a lemnului aici în atelier, elevii știu la finalului celor patru ani o meserie. Cu ajutorul acestor mașini, ei pot să prezinte la proiectul de final un produs de mobilier complet finisat și șlefuit.

Nicolae e elev în clasa a 12-a la Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta-Turnu Severin. A mers anul trecut în Polonia, să facă practică la o fabrică de mobilă, iar experienţa l-a impresionat.

Nicolae Răcănel, elev: Am învățat foarte multe lucruri acolo, ne-am înțeles și cu angajatorul polonez și am lucrat într-o fabrică adevărată.
Reporter: Ți s-a făcut o ofertă?
Nicolae Răcănel: Da, am primit oferta de a ne întoarce să lucrăm acolo chiar la fabrica aceea (...) în țară nu se caută tâmplarii și acolo sunt și foarte mult apreciați.

Şi alţi colegi iau serios în calcul să-şi înceapă cariera profesională în Polonia, după ce termină studiile în ţară. Acolo este 900 de euro salariu minim pe economie.

Dacă o să merg acolo, o să am mai multă deschidere la un loc de muncă, spre exemplu, cu certificatul pe care o să îl primesc acolo, o să fiu bine primit”, spune un alt elev.

Fiind aparatură mult mai performantă ca la noi, eu cred că îi ajută foarte mult în pregătirea lor și foarte mulți o să rămână afară”, spune Marin Lupu, maistru profil electric.

În ţară, şansele de angajare în domeniu sunt foarte mici.

Undeva la 15% dintre absolvenții acestui profil își găsesc de muncă în atelierele de pe raza județului”, spune Vasile Busuioc, director Colegiul Tehnic Decebal.

Datorită unui proiect finanțat cu 115 mii de euro, bani europeni, alţi 30 de elevi ai colegiului din Severin vor face anul acesta practică în străinătate. Aceştia vor merge în luna martie în Germania sau în Portugalia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri