Familia Iacob-Ridzi, dată exemplu la ora de istorie. Ce riscă elevii și un profesor din Petroșani

Data publicării:
iacob ridzi - agerpres_4014981
Foto: Agerpres

Lecţie de istorie controversată. Primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, și soția acestuia, fost ministru al tineretului, sunt personaje predate la clasa a XI-a. Conducerea unui liceu a început o anchetă, după ce întreaga lecţie a fost transmisă pe Facebook. Atât profesorul - care a adus politica la catedră -, cât şi elevii - care şi-au folosit telefoanele în timpul orei - riscă sancţiuni.

În timpul orei de istorie, profesorul le-a vorbit elevilor despre soția primarului din Petroșani. Monica Iacob Ridzi, fost ministru al tineretului, ispăşeşte cinci ani de închisoare pentru corupţie.

„Până la urmă foarte bine, știi cum e, după faptă și răsplată! Ai grijă ce faci, că s-ar putea să se întoarcă împotriva ta”, și-a sfătuit profesorul elevii, după ce le-a vorbit despre cazul Ridzi.

În urmă cu mai bine de un an, Monica Iacob-Ridzi i-a cerut președintelui României grațierea, din motive medicale. Dascălul nu este deloc blând în exprimare.

„Legat de boală, nu vă faceți probleme, că eu sunt aproape sigur că nu e bolnavă, astea sunt vrăjeli ca să stea mai puțin la închisoare”, a afirmat profesorul la oră.

Acum, profesorul se scuză.

Asocierea cu politica locală se face pentru ca elevii să înțeleagă mai bine lucrurile. N-am dorit să denigrez pe nimeni, nu am făcut declarații mincinoase, doar am amintit o stare de fapt pe care toată lumea o cunoștea. Îmi pare foarte rău că lucrurile au degenerat”, a declarat pentru Digi24 profesorul Valentin Stoica.

Probabil că lucrurile nu ajungeau aici, dacă elevii nu transmiteau pe Facebook lecţia controversată.

„Am făcut un live în timp ce domnul profesor ne preda, noi nu ne-am dat seama, domnul profesor nu știa că noi făceam live”, spune Lia Maria Pop, elevă.

„Este un profesor super de treabă, doar că am făcut o mare greșeală”, consideră Roxana Gherman, elevă în aceeași clasă.

„Făceam traseul familial, la care avem și temă, și pur și simplu a fost o întrebare, ca să ne spună puțin despre familii mai mari, ca să putem înțelege mai bine”, a explicat o altă elevă, Mihaela Pașca.

La şcoală este anchetă internă.

Lecția a fost realizată conform planificării, domnul profesor a respectat ceea ce avea de predat, dar este regretabil că a făcut acea asociere cu familia domnului primar”, spune Camelia Paraschiv, directoarea Colegiului Dimitrie Leonida.

Nu a mai avut abateri până acum, nu a avut calificative anuale diminuate, însă, în cadrul orei respective, a utilizat un exemplu local foarte neprincipial, nepotrivit și neinspirat”, este opinia inspectorului-șef ISJ Hunedoara, Maria Ștefănie.

Pentru lecţia mai puţin inspirată, dascălul riscă de la un avertisment până la concediere. Iar cea mai dură pedeapsă pentru elevi, pentru că au transmis online ora, este exmatricularea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri