Fiul primarului din Salcea primeşte nota 1 pentru lucrările falsificate la Evaluarea Naţională

Data publicării:
bac examen maini copil scrie-1

 

"Am primit sesizarea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava care au confirmat faptul că niciuna dintre cele două lucrări de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea nu-i aparţin adolescentului. În acest context, lucrările vor fi notate cu 1", a explicat, pentru News.ro, purtătorul de cuvânt al MENCS, Mirabela Amarandei.

După notarea cu nota 1 a ambelor lucrări va fi recalculată media de admitere în clasa a IX-a, iar elevul va fi redistribuit în funcţie de noua medie.

Media de admitere se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, care are o pondere de 75 la sută şi media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, care are o pondere de 25 la sută în calculul mediei de admitere.

"Elevul va fi redistribuit în clasa a IX-a în funcţie de media rezultată după notarea cu 1 a lucrărilor de la Limba română şi de la matematică", a mai spus Amarandei.

Scandalul a pornit după ce elevul, cu media generală în gimnaziu 7,96, a luat nota 10 la proba de Limba română a Evaluării Naţionale şi nota 8,25 la Matematică. Media de admitere rezultată a fost 8,83, elevul fiind admis la Colegiul Tehnic "Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale.

Iniţial au fost suspiciuni cu privire la înlocuirea tezei de la limba română cu o lucrare perfectă, de 10, dar procurorii DNA Suceava au stabilit că nici teza de la Matematică nu aparţine elevului Ioan Ştefan Lungu.

Lucrările elevilor suceveni au fost corectate în judeţul Botoşani, unde a fost demarată o anchetă.

DNA Suceava a transmis că a constatat falsificarea "tezelor la disciplinele Limba şi literatura română şi Matematică susţinute de un elev cu prilejul desfăşurării examenului de Evaluare Naţională, sesiunea iunie 2016, la Centrul de Examen – Şcoala Gimnazială "Aurel Stanciu" Salcea”. Procurorii DNA au sesizat Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice în vederea luării măsurilor legale care se impun. Sesizarea înaintată a fost însoţită de documentaţia legală care atestă comiterea falsurilor.

Reprezentanţii DNA au anunţat, joi, că vor continua cercetarea penală in rem pentru presupuse fapte de corupţie în cazul elevului Ştefan Lungu, fiul primarului oraşului sucevean Salcea, după ce procurorii au constatat că lucrările sale la probele de Limba română şi Matematică de la examenul de Evaluare Naţională sunt falsificate.

Procurorii DNA au început cercetările în acest caz la mijlocul lunii iulie, în urma sesizărilor făcute de către părinţii mai multor elevi ai Şcolii Gimnaziale Prelipca, oraşul Salcea, care au reclamat faptul că fiul primarului din localitate, Ştefan Lungu, a luat nota 10 la proba de limba română a Evaluării Naţionale, deşi acesta ar fi fost un elev mediocru la şcoală.

În urma primelor verificări, comisia de anchetă a constatat că cele sesizate se confirmă, în sensul că Ştefan Lungu a avut medii de 5 şi 6 la limba română şi matematică în anii de studiu la gimnaziu. În consecinţă, reprezentanţii ISJ au continuat cercetările în cadrul Comisiei Judeţene de Examen a Evaluării Naţionale Suceava, solicitând înregistrările video din timpul examenului susţinut de fiul primarului din Salcea.

”Membrul comisiei de examen care a fost în sală susţine că acele camere video de supraveghere au funcţionat în timpul susţinerii lucrărilor de către elevi, însă, s-a constatat că înregistrările nu au fost salvate pe computerul din centrul de examen. Am luat legătura cu reprezentanţii ISJ Botoşani, având în vedere că centrul de evaluare (n.r.-corectare) pentru lucrările din Suceava a fost în judeţul vecin. Din ceea ce ni s-a comunicat, scrisul din cele două teze (n.r.-limba română şi matematică) ale elevului în cauză diferă, motiv pentru care au fost sesizate organele abilitate”, declara atunci inspectorul general al ISJ Suceava, Gheorghe Lazăr.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri