Fondator DEXONLINE: În trei ore de examen au fost 1.000 de căutări pentru cuvinte din teste

Data publicării:
bac examen maini copil scrie

Suspiciuni de fraudă la simularea examenelor naţionale de ieri. Reprezentanţii DEXONLINE spun că, în timpul celor trei ore de examen, s-a înregistrat un număr foarte ridicat al căutărilor, după cuvinte din cerinţele testelor. „Pretutindeni”, „a zări” şi „zărit” au avut şi 1.000 de căutări, în cele trei ore, în condiţiile în care, un astfel de cuvânt este, în mod normal căutat, de câteva sute de ori, într-o lună.

Elevii claselor a VIII-a au avut de explicat sensul cuvântului „pretutindenea” folosit în poezia „Toamnă la Miorcani” de Ion Pilat. Iar elevii de la profilurile Real şi Tehnologic de la clasa a XII-a au avut de găsit sinonime pentru „zărise”. Oficial, elevii nu au avut voie să intre în sala de examen cu telefoane mobile sau alte dispozitive.

Cătălin Frâncu, fondator DEXONLINE: „În principiu acele cuvinte putem să măsurăm cât de des sunt accesate. De exemplu cuvintele, care au fost? "Pretutindeni, "a zări", "zărit" au, să zic, câteva sute de accesări pe lună, deci, în medie, să spunem, unul pe oră. În clipa în care brusc vedem un vârf de accesări de sute pe oră, e clar că are legătură cu ceva. Acesta poate să fie, de exemplu, un articol de ziar, cum a fost cazul cu "felonie", tot ieri sau cu alt eveniment, în cazul ăsta simularea.

În total cele două cuvinte, mă rog, trei dacă socotim " pretutindeni", " a zări" şi "zărit" au avut spre o mie de accesari în acele trei ore”.

Reacţia ministrului Educaţiei:

Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Şi cum le-au căutat dacă nu aveau telefoane?

Reporteri: Păi tocmai asta e problema! Înseamnă că aveau telefoane.

Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Asta înseamă că cei care au supervizat examenul respectiv nu şi-au făcut datoria. Dar... vom verifica dacă dvs îmi daţi nişte cazuri concrete, verificăm.

Reporter: Este un fenomen la nivel naţional. Nu vă pot da un exemplu de la o anumită şcoală.

Pavel Năstase: Atunci îl iau ca un mesaj general ieri a fost trafic pe net şi în mod special în dicţionar unde s-au căutat o parte din cuvintele din textul respectiv. Am să verific.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri