Grădinițele ilegale, scăpate de sub control. Cine le poate verifica și ce efect au sancțiunile

Data publicării:
copil gradinita getty images

La Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean a sesizat Protecţiei Consumatorului existenţa a nouă grădiniţe ilegale. La Timişoara sunt alte 11. În Bucureşti lucrurile abia acum se urnesc, în trei cazuri. Motivul este simplu: legea e neclară.

Mă gândesc că poate Protecţia Copilului ar putea să facă o astfel de verificare, poliţia, dar eu cred că acest lucru se face la dumnealor pe bază de sesizări”, spune Violeta Daria, expert ARACIP.

Ce putem face noi e să sesizăm și noi, la rândul nostru, organele competente. Poate verifica Poliția, poate verifica Protecția Consumatorilor”, spune și Florin Lixandru, șeful Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Numai că inspectorii ANPC au atribuţii limitate.

Dacă nu există autorizaţie, chiar această autorizație de funcționare provizorie, sau legat de autorizarea sanitar-veterinară pentru blocul alimentar, noi putem sancționa. ANPC poate controla grădinițele, entitățile juridice definite ca operator economic”, spune Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.

Adică dă o amendă, poate două, şi gata. Apoi, aşa-zisa grădiniţă îşi vede de treabă. Nicio autoritate nu ştie clar câte astfel de autointitulate grădiniţe există de fapt.

Legal, în România sunt 545 de grădiniţe autorizate şi 206 acreditate. Toate au fost verificate de-a lungul anilor.

Ești pe o piață care nu este reglementată juridic, legislativ, mai exact. Suntem defavorizați comparativ cu cei care există în subteran, fără a avea nicio autorizație, care există cu aceleași prețuri”, spune Mihaela Troncea, directoarea unei grădiniţe particulare autorizate.

Funcţionarea legală presupune un aviz de la Ministerul Educaţiei. Primul pas: autorizarea provizorie, sub condiţii stricte. E nevoie de personal calificat, spaţii speciale pentru educaţie, cazare, joacă şi masă. Pasul al doilea: acreditarea. Se poate face abia după doi ani de la autorizare. Acreditarea este astfel certificatul de garanţie pentru părinţi că grădiniţa este sigură şi îndeplineşte toate condiţiile cerute de lege.

Eu resimt efectele lipsei acestor legi coerente. Cele mai multe unități funcționează doar pe baza constituirii unor societăți comerciale, respectiv asociații”, spune Mihaela Troncea.

Eventuala sancţionare a grădiniţelor ilegale poate fi decisă de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, sau de Parlament, prin modificarea legii educaţiei, intrată în vigoare acum cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri