Guvernul atacă legea plagiatelor la CCR

Data actualizării: Data publicării:
Curtea Constitutionala_ccr (3)

Guvernul contestă la Curtea Constituțională legea care modifică ordonanţa plagiatelor, reducând atribuțiile consiliului de atestare a diplomelor.

 

Modificările aduse în Senat schimbă radical modul de analiză a tezelor de doctorat. În acest moment, constatarea unui plagiat se face de către CNADTCU, organism care funcționează în cadrul Ministerului Educației. Astfel, o sesizare privind un eventual plagiat merge la Ministerul Educației, care o transmite la rândul său către CNADTCU. Reprezentanții Consiliului iau decizia finală, iar ministrul nu face altceva decât să semneze un ordin, adică să îndeplinească o formalitate.

Prin modificările aduse de senatori, universitățile ar urma să fie cele care oferă, dar și cele care retrag titlul de doctor.

Și liberalii au sesizat CCR în legătură cu această lege, votată luni de senatori.

Președintele Iohannis ceruse reexaminarea acestei legi, dar parlamentarii au votat-o tot în forma în care plecase inițial la promulgare. Acum, șeful statului nu o mai poate retrimite la Parlament. 

Singura soluție pe care o mai aveau la dispoziție partidele, Guvernul sau președintele era sesizarea Curții Constituționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri