Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare

Data publicării:
copii elevi scoala mici

Copiii care împlinesc şase ani până la 31 august trebuie să fie înscrişi, obligatoriu, la clasa pregătitoare. În sprijinul mămicilor şi tăticilor care vor să afle mai multe despre şcoala în care va învăţa copilul lor, luna aceasta se organizează „Ziua porţilor deschise”, relatează Digi24.

Anamaria face parte din prima generaţie de elevi care au mers la clasa pregătitoare, în anul 2012. Potrivit legii învăţământului, toţi copiii care împlinesc şase ani până la 1 august trebuie înscrişi la clasa zero. Numărul locurilor disponibile din fiecare şcoală trebuie afişate până la 22 februarie, iar cererile trebuie completate de părinţi până la 16 martie.

Clasa pregătitoare este în avantajul copiilor. Ea este concepută că fiind un liant, o punte între grădiniţă şi şcoală. La începutul clasei pregătitoare copilul vine cu o teamă. Este teamă de necunoscut”, spune Corina Andrei, învăţătoare.

Mulţi învăţători spun că şi acum, la cinci ani după introducerea clasei pregătitoare există părinţi care pun la îndoială utilitatea ei. Şi, uneori, transmit copiilor idei exagerate legate de şcoală.

Părinţii îi sperie acasă. Mergi tu la şcoală, Vezi tu, la şcoală! Nu trebuie deloc să fie aşa. Copiii vin cu zâmbetul pe buze şi chiar îşi doresc să vină zi de zi să se joacă, să descopere”, afirmă Corina Andrei, învăţătoare.

Cred că părinţii trebuie să aibă încredere şi să pornească din start cu gândul că această clasa face bine copilului meu. Şi de aceea trebuie dus la clasa pregătitoare pentru că aşa este ordinea! Clasa pregătitoare şi apoi clasa I”, spune Julieta Mihăilescu, directoarea şcolii nr. 50, Bucureşti.

Părintele trebuie să înţeleagă că clasa pregătitoare este un pas înainte şi este în avantajul copilului. La clasa pregătitoare nu avem teme, nu se dau calificative şi nu se avem manuale. Totul este interdisciplinar, prin joacă (...) elevul se obișnuiește cu rigoarea din şcoală. El ştie că există şi ore de curs, au şi pauze, învaţă să socializeze, învaţă să poarte un dialog cu învăţătorul”, adaugă Corina Andrei, învăţătoare.

Între 23 februarie şi 2 martie, în toate şcolile din România se organizează Ziua Porţilor Deschise. Părinţii şi copiii vizitează spaţiile de învăţământ şi cunosc profesorii.

În mod sigur, Ziua porţilor deschise este în avantajul copiilorm cât şi al părinţilor. Aceştia se familiarizează cu şcoală , o pot vizită. Pot vizită spaţiile special amenajate pentru clasele pregătitoare. Iar părinţii pot interacţiona cu posibilă învăţătoare”, spune Corina Andrei, învăţătoare.

Părinţii au multe curiozităţi, spun învăţătorii. Şi în timp ce mămicile şi tăticii pun întrebări, viitorii elevi au parte de surprize.

Ce este nou la clasa pregătitoare, ce aduce clasa pregătitoare nou. Dacă este stresantă pentru copil. Ziua porţilor deschise - atunci organizăm tot felul de concursuri, tombole. Asigurăm şi activităţi, că să vadă despre ce este vorba la clasa pregătitoare”, spune Corina Andrei, învăţătoare.

Reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare vin cu o serie de recomadări pentru părinţi, pe care îi sfauitesc să dea dovadă de maximă responsabilitate atunci când îşi înscriu copiii în clasa pregătitoare.

Recomandăm părinţilor să înscrie copilul cât mai aproape de casă, de domiciliu, pentru că este o vârstă fragedă încă şi nu este firesc că un copil care locuieşte într-un cartier din Bucureşti să facă o ora dus întors, poate mai mult, pentru a-l duce la o şcoală”, spune Marian Banu, purtător de cuvânt ISM Bucureşti.

Dacă sunt probleme legate de modul în care sunt primiţi părinţii, modul în care conducerile unităţilor de învăţământ răspund într-un fel sau altul. Dacă sunt probleme legate de respectarea metodologiei, rugăm părinţii să informeze Inspectoratul Şcolar cât mai curând posibil”, a declarat Marian Banu, purtător de cuvânt ISM Bucureşti.

La începutul lunii aprilie este programată afişarea listelor cu elevii înscrişi în clasa pregătitoare, în fiecare unitate de învăţământ. Dacă după repartizare vor fi şcoli cu clase necompletate, în timp ce altele vor fi supra-aglomerate, reprezentanţii inspectoratelor pot decide reconfigurarea circumscripţiilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri