Începe anul universitar. Numărul studenților s-a înjumătățit în zece ani

Data actualizării: Data publicării:
univ

Studenţii încep astăzi, 3 octombrie, un nou an universitar. Sunt aproape 40.000 de „boboci”, din totalul de 500.000 de studenţi din universităţile de stat.

studenti

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au deschis anul universitar la Timișoara, respectiv Cluj-Napoca.

Klaus Iohannis a luat parte la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Vest și pe parcursul zilei va sta de vorba cu studenții și cu rectorii celor patru universități de stat din orașul de pe Bega.

La festivitatea organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Dacian Cioloș le-a transmis viitorilor medici să recâștige încrederea în sistemul de sănătate prin „onestitate, verticalitate, curajul de a spune lucrurilor pe nume de fiecare dată atunci când sunt lucruri bune de spus.”

„Nu trebuie lăsată presiunea publică să umbrească lucrurile bune care se fac în sistemul de sănătate”, a adăugat prim-ministrul.

Mai puțini studenți

Anul acesta vor fi 35 de specializări noi la studiile de licență și 64 la programele de masterat, pentru că universitățile vor să țină pasul cu nevoile de pe piața muncii. Printre specializările noi se numără media digitală, chimie farmaceutică sau leadership militar.

O explicație a numărului scăzut de studenți de anul acesta poate fi rata de promovare mai mică la Bacalaureat, de la an la an, dar și scăderea natalității.

Dacă acum zece ani erau peste 900.000 de studenți înmatriculați într-un an universitar, anul acesta s-a ajuns la 480.000.

Ultimele ore de „libertate”

Ultima seară înainte de startul anului universitar i-a prins pe mulţi studenţi cu treabă. Unii abia ce au ajuns de acasă, încărcaţi cu bagaje, pe când alţii, care s-au cazat mai repede, au profitat de orele libere ca să iasă cu prietenii.

Pe de altă parte, alți studenţi nici nu şi-au propus să meargă la facultate chiar din prima zi. Vor să mai lenevească ori să-şi termine de amenajat camerele de cămin.

Iar dacă unele universități au ales să deschidă noul an universitar cu o simplă festivitate, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a fost o adevărată petrecere.

Sute de studenți și profesori au asistat duminică seară la un concert în aer liber, cu premii şi jocuri de lumini. La ceremonie au fost și un spectacol de lumini și proiecții 3D. Conducerea Universităţii a prezentat și noua identitate vizuală a instituţiei de învăţământ, iar la final a concertat pentru cei prezenți trupa Zoli Toth Project.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri