Inginerii, din nou la mare căutare în România

Data publicării:
upb

Inginerii sunt din nou la mare căutare pe piaţa muncii din România. Pe lângă informaticieni, firmele oferă 12 mii de locuri de muncă pentru ingineri mecanici sau chimişti. Multe firme au cerut conducerii Universității Politehnica din Bucureşti să înceapă cursurile mai repede, pentru că așteaptă studenţii în practică.

Cei 33.000 de studenţi de la Politehnica din Bucureşti au venit mai repede la cursuri anul acesta. Cei care au intrat în primul an spun că ingineria le oferă multe oportunităţi de angajare.

„Am ales Politehnica în primul rând pentru că este o facultate de viitor, care asigură multe locuri de muncă în domeniul IT”, spune un student.

„Mi-aş dori foarte mult să-mi deschid un magazin de haine, să creez, să devin designer, în caz că nu merge, o să mă angajez undeva”, mărturisește o tânără.

Mai mult de jumătate din studenţii de la inginerie se angajează încă din timpul facultăţii.

„Anul acesta depăşim, am depăşit - prima dată după 1989 - 30.000 de studenţi, am ajuns la 33.000 de studenţi în universitatea noastră. O cerere fantastică este în IT în mod normal, toată lumea ştie, dar pentru o schimbare, în acest an se caută şi inginerii care altădată nu aveau căutare: industria chimică, industria mecanică, industria materialelor, este o căutare fantastică şi în aceste domenii, după foarte mulţi ani în care nu s-au căutat. Anul acesta, până în acest moment, avem peste 12.000 de locuri oferite studenţilor din universitatea noastră”, a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București.

Politehnica are peste 1.000 de studenţi străini, veniţi din toată lumea. Paul e din Angola şi vrea să devină inginer electronist.

„Am venit tocmai în Ploieşti mai întâi, am făcut un an de limba română şi după aia m-am mutat aici, în Bucureşti, pentru că în liceu tot electronică am făcut şi am auzit, am căutat după net, că Politehnica este cea mai bună în România”, spune Paulp Stelvio, student în anul III.

Conducerea universităţii spune că şi-ar dori mai mulţi studenţi străini, care acum ajung greu în România din cauza vizelor.

„Noi avem peste o mie de studenţi străini, între o mie şi 1.500, variază în fiecare an. Ne-am dori şi putem să avem şi mai mulţi, pentru că avem capacitatea de şcolarizare. De aceea, probabil că în următoarea perioadă de timp, va trebui să convingem autorităţile care au competenţe în acordarea vizelor să fie un pic mai...nu mai generoase, dar să nu pună beţe în roate creşterii numărului de studenţi străini. Şi spun acest lucru cu amărăciune, pentru că în fiecare an noi am putea să avem cel puţin 500-600 de studenţi străini în plus, dacă vizele s-ar da la timp şi am putea să-i primim înainte de începerea anului universitar”, a declarat Ecaterina Andronescu, președintele Senatului UPB și fost ministru al educației.

Anual, Politehnica din Bucureşti scoate la concurs aproape 6.000 de locuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri