Licențe „la comandă”, o afacere ilegală

Data publicării:
licente

Lucrarea de licenţă poate fi scrisă sau cumpărată. Toţi studenţii ştiu că pentru câteva sute de lei, găsesc pe cineva care să muncească în locul lor. Orice discuţie despre fals şi plagiat în educaţie poate pleca de la astfel de oferte.

Pe stâlpi, sau pe internet, anunţurile de vânzare a lucrărilor de licenţă nu pot fi ratate. Vânzătorii promit originalitate, discreţie şi note mari. În câteva zile de la lansarea comenzii, lucrarea poate fi gata.

Unii ofertanţi au publicat chiar şi mărturii video ale unor aşa-zişi clienţi. „Este un serviciu legal, întrucât reprezintă o activitate de meditare privată” spune o tânără.

În realitate, este un serviciu cât se poate de ilegal, pentru că vorbim de o fraudă, conform Legii Educaţiei. Dar controlul lucrărilor se limitează la verificarea cu un soft antiplagiat şi o declaraţie a candidaţilor.

Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvând al Ministerului Educaţiei: „Fiecare candidat trebuie să depună o declaraţie pe proprie răspundere în care spune că este originală acea lucrare. Profesorul coordonator contrasemnează declaraţia respectivă. Cu alte cuvinte, e vorba de o dublă responsabilizare”.

Profesorii universitari se declară neputincioşi în faţa fenomenului.

Iosif Urs, presedintele Consiliului de Administrație al Universității Titu Maiorescu: „Sistemul ca atare permite. El permite superficialitate. Existând mii şi mii de lucrări...Mai scapă vigilenţei cadrului didactic. Legiutorul să adopte o nouă lege cu o nouă metodă de evaluare a finalizării studiului. Eu aş opta pentru scoaterea lucrărilor de licenţă din sistemul de evaluare”.

Teoretic, afacerile cu lucrări de diplomă se taxează cu amenzi de până la 50.000 de lei. Cum vânzătorii solicită plata online, iar lucrarea ajunge la beneficiar prin intermediul poştei electronice, e aproape imposibil ca infractorii să fie prinşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri