Limba română, promovată în India de un profesor din Sighişoara

Data publicării:
profesor india

A reuşit să-i inveţe pe studenţii săi poezii de Mihai Eminescu şi să cunoască în detaliu cultura şi tradiţiile româneşti. Profesorul, plecat în aventura vieţii sale, a descoperit repede diferenţele dintre cele două sisteme de învăţământ. În India, salariile sunt duble, iar respectul elevilor faţă de dascăli este incomparabil mai mare.

Cei 30 de studenţi indieni care recită din Eminescu învaţă la Universitatea din Delhi. Urmează cursurile lui Nicolae Henţ, profesorul din Sighişoara care, în urmă cu un an, şi-a schimbat viaţa radical. A lăsat liceul din Târnăveni şi a venit să predea limba română la cea mai mare universitate din lume, care are 3,5 milioane de studenţi.

Munca mea de zi cu zi este un fel de aventură care începe dimineaţa la 8.00, trezit cu porumbeii, păunii, maimuţele în jurul ferestrei. Apoi, călătoria de unde locuiesc eu şi până la universitate durează cam cinci minute sau zece minute, depinde dacă mă duc cu auto ricşa sau cu ricşa pedalată care durează mult mai mult”, povesteşte Nicolae Henţ.

La cursurile profesorului Henţ s-au înscris peste 60 de tineri.

Eu cred că indienii sunt receptivi. Dacă în urma unui an de muncă sunt cu 10 indieni mai mult care ştiu despre România, care ştiu două cuvinte în limba română este o luptă câştigată”, adaugă profesorul.

Printre studenţii săi este şi Vicky Bisht. Părinţii nu au avut bani să-i plătească cursuri la o şcoală privată, aşa că s-a înscris la universitatea de stat. Pasionat de limbi romanice, a început să înveţe şi româna.

Dacă va ajunge să vorbească bine limba română, Vicky se gândeşte să lucreze într-un call center sau în turism.

Sistemul de învăţământ din India este total diferit, povesteşte Nicolae Henţ. Studenţii nu merg la şcoală de frica notelor, aşa că a fost nevoit să găsească soluţii pentru a-i convinge să vină la cursuri.

Studenţii indieni sunt diferiţi şi prin modul prin care se raportează la profesor. Pentru ei, profesorul este ceva sfânt. De multe ori îţi ating picioarele în semn de respect”, spune el.

Şi salarizarea este total diferită. Dacă în România un lector primeşte un salariu de 400 de euro, în India, venitul minim este de 800 de euro. Catedra de limba română de la Universitatea din Delhi este susţinută de Institutul Limbii Române şi de Ambasada României în India.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri