M. Cărtărescu, despre manuale: Multe texte propuse copiilor nu au legătură cu lumea lor

Data actualizării: Data publicării:
mircea cartarescu fb

După 40 de ani de carieră, Mircea Cărtărescu a primit primul titlu Doctor Honoris Causa, la Universitatea Ovidius din Constanţa.

Lucrările sale, traduse în peste 20 de limbi, i-au adus recunoaşterea mediului academic şi aplauzele celor 500 de persoane, care au participat la eveniment. Scriitorul a vorbit şi despre manualele din care învaţă elevii şi pe care le-a criticat, recent, şi profesoara Cristina Tunegaru.

Mircea Cărtărescu e de părere că operele, care intră în programă, ar trebui selectate mai atent.

Mircea Cărtărescu, scriitor: „Cele mai multe dintre ele sunt extrem conservatoare şi aici într-un fel are dreptate această profesoară în sensul în care multe dintre textele propuse copiilor nu mai au o legătură cu lumea lor. Ei nu mai înţeleg ce se întâmplă în aceste zone rurale din literatura mai clasică, lumi ciudate, obiecte care nu mai există, cuvinte, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să apelăm cu măsură la clasici. Clasicii de asta sunt clasici, pentru că ei au rămas în timp.

Nu tot Sadoveanu se mai poate prezenta copiilor de astăzi, dar anumite texte din Sadoveanu inteligent alese ar fi minunate. Nu tot eminescu poate să le spună ceva copiilor. Aceste texte clasice trebuie mixate cu unele moderne după părerea mea, cu texte contemporane de scriitori contemporani.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri