Ministru maghiar: Ucraina ne-a înjunghiat pe la spate

Data publicării:
szijjarto

Legea învățământului din Ucraina este împotriva acordurilor în vigoare, spun oficialii români și ungari. Situația învățământului pentru minoritățile din Ucraina a fost una dintre temele abordate la o întrevedere a ministrului Teodor Meleșcanu cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó. Asta după ce în luna septembrie și-au exprimat îngrijorarea în fața autorităților ucrainiene și au cerut măsuri de protejare a minorităților. În plus, ministrul ungar de Externe spune că parlamentul din Ucraina se pregătește să modifice și o lege care, dacă ar fi acceptată în forma propusă, ar afecta dreptul minorităților de a folosi limba maternă.

„Prin acceptarea legii învățământului, Ucraina, practic, ne-a înjunghiat pe la spate. Mai mult, această lege este contrară constituției Ucrainei”, a spus ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó.

În domeniul educației, orice reformă care se face nu trebuie să aducă atingeri sau să restrângă drepturile de care se bucură minoritățile naționale în materie de educație. Salutăm anunțul Ucrainei privind solicitarea avizului comisiei de la Veneția. Încurajăm și solicitarea unui aviz și de la înaltul comisar al OSCE pentru minorități. Și încurajăm autoritățile de la Kiev să fie într-o strânsă legătură și dialog cu toate aceste autorități pentru a găsi cele mai multe soluții”, a spus Teodor Meleșcanu, ministrul de externe de la București.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri