Ministrul Remus Pricopie, despre modificările la Legea Educaţiei: Nu sunt schimbări care să bulverseze sistemul

Data publicării:
remus pricopie - 5563627-Mediafax Foto-Ghita Porumb

Atunci când vorbim despre educație, ar fi bine să avem o abordare echilibrată și responsabilă. Ordonanța de urgență nr. 49/2014 de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, adoptată de Guvern pe 26 iunie, este rezultatul unor lungi discuții și negocieri cu profesori, directori de școli, rectori, sindicate, asociații de elevi și părinti, reprezentanți ai autorităților locale etc. Nu sunt schimbări care să bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare”, a arătat ministrul Remus Pricopie, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, agenţiei Mediafax.

Potrivit ministrului, Legea Educaţiei adoptată în 2011 cuprindea o serie de măsuri greșite sau inaplicabile, cum ar fi de exemplu titularizarea la nivel național a cadrelor didactice în urma unui examen desfășurat la nivel de unitate de învățământ - măsură contestată de la bun început de sistem - sau regulile de funcționare a consiliului de administrație al unităților de învățământ, reguli care nu au ținut cont de situația de pe teren, motiv pentru care, de mai bine de trei ani, în multe unități de învățământ aceste consilii nu s-au putut întruni.

Pricopie mai spune că emiterea Ordonanței de urgenţă a fost anunțată cu mai multe săptămâni în urmă și a apărut ca o necesitate pentru ca anul școlar 2014-2015 să înceapă în bune condiții.

„Să privim lucrurile în context! Acest Guvern a făcut multe reparații în zona educației, care au dus la stabilizarea și echilibrarea sistemului, începând cu măsurile salariale reparatorii, creșterea salariilor mici, creșterea constantă a bugetului și refacerea statutului acestei profesii în România. De ce era nevoie de modificarea Legii? Pentru că ea nu a fost realizată în 2011 prin consultări şi dialog cu profesorii, părinţii şi societatea civilă. În timp, descoperim constant efecte negative ale unor prevederi insuficient gândite şi pregătite. De aceea, este nevoie de corecturi. Este un proces continuu, de adaptare la realitate”, a adăugat Remus Pricopie.

Ce spune ministrul despre a treia sesiune de bacalaureat

În legătură cu a treia sesiune de bacalaureat, ministrul a spus că prin OUG vor fi sprijiniţi cei care nu trec acest examen.

Ministrul Educaţiei a precizat că statul trebuie să fie responsabil și să întindă o mână de ajutor către toţi elevii.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, vineri, lui Victor Ciorbea o scrisoare în care îi semnalează că ordonanţa de urgenţă care modifică Legea Educaţiei încalcă regimul constituţional privitor la emiterea OUG, el afirmând că respectarea legii fundamentale trebuie să fie asigurată de Avocatul Poporului.

Legea Educaţiei se modifică din nou. Primarul participă la Consiliul de Administraţie al şcolii, doctoranzii fac şcoala şi la fără frecvenţă, iar bacalaureatul va fi luat în trei sesiuni de examen - sunt câteva dintre noile prevederi. Sindicatele din Educaţie consideră că Executivul Ponta politizează şcoala şi vrea intelectuali cu orice preţ.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri