O singură cerere de analiză a doctoratului lui Kovesi depusă oficial

Data actualizării: Data publicării:
kovesi (3)

Solicitarea profesorului Cristian Dogaru, de la  University Campus Suffolk, nu are statut de sesizare, potrivit normelor după care funcționează CNATDCU, pentru că profesorul de la University Campus Suffolk din Anglia consideră, în formularul trimis oficial, că teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi nu încalcă standardele academice. Solicitarea lui Cristian Dogaru este singura care a ajuns la UEFISCDI, unitatea din cadrul Ministerului Educației care decide care dintre sesizările de plagiat sunt înaintate spre evaluare CNATDCU.

kovesi la digi24

Șefa biroului care analizează sesizările de plagiat din cadrul UEFISCDI, Marlena Rotar, a declarat, pentru Digi24.ro, că a primit o singură solicitare referitoare la doctoratul Laurei Codruța Kovesi pe care nu a putut-o încadra la categoria sesizări înaintate CNATDCU spre evaluare, pentru că invocă respectarea standardelor academice de către procurorul-șef DNA. Solicitarea a fost înaintată CNATDCU, a mai spus Marlena Rotar. Astfel, CNATDCU este cel care decide dacă analizează sau nu teza de doctorat a lui Kovesi.

Potrivit procedurii, UEFISCDI primește sesizările de plagiat și decide care sunt conforme (adică au indicii clare că ar putea fi vorba despre încălcarea normelor academice) sau dacă sunt neconforme. Numai cele conforme sunt luate în considerare de CNATDCU și se demarează analiza tezelor suspecte de plagiat.

Marlena Rotar a mai spus că, până vineri, UEFISCDI a primit o singură solicitare referitoare la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.

Acuzațiile de plagiat la adresa procurorului-șef al DNA au fost vehiculate public de Mugur Ciuvică, în numele GIP, și de un ONG din Cluj, GRAUR. Acesta din urmă a transmis un email în redacții prin care anunța că ar fi identificat 11 exemple de încălcare a normelor academice în lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, însă GRAUR nu s-a adresat UEFISCDI, entitatea care, potrivit legii, se ocupă de înregistrarea și trierea acestor sesizări.

Cristian Dogaru este cel care a cerut CNATDCU, prin UEFISCDI, analizarea tezelor de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Tobă, în cazul cărora indica suspiciuni de plagiat.

În privința procurorului DNA, profesorul Dogaru spune că nu a găsit indicii de plagiat, însă consideră că este nevoie ca o autoritate cum este CNATDCU să se pronunțe, pentru ca imaginea justiției din România să nu fie prejudiciată de acuzațiile la adresa șefei DNA.

Teza de doctorat în cauză va fi reanalizată de Universitatea de Vest din Timișoara, potrivit rectorului instituției, Marilen Pirtan. 

Laura Codruta Kovesi a declarat că acuzațiile de plagiat la adresa sa fac parte dintr-o campanie de discreditare a sa, pentru care persoane cercetate de DNA plătesc sume importante. Kovesi a respins acuzațiile. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri