Olimpicii României, pe care statul nu-i ajută nici cu 800 de euro pentru premierea din străinătate: "Cu siguranţă nu vom mai rămâne aici mult timp" 

Data publicării:
olimpici

Andrei Moldovanu are 18 ani şi este din Cluj-Napoca. Mândria lui este medalia de argint câştigată acum 2 ani la olimpiada internaţională de Ştiinţe ale Pământului la care au concurat 70 de elevi din 17 ţări.

„A fost o experienţă extraordinară să-i cunosc în primul rând pe toţi aceşti elevi din toate colţurile lumii. Am constatat că elevii din ţările asiatice în general, din Coreea de sud, din Japonia, Taiwan, sunt foarte bine pregătiţi în special în domeniul practic”, spune Andrei Moldovan.

Nu acelaşi lucru se întâmplă în România, crede Andrei, care a ales totuşi să îşi continue studiile în ţară: „Nu sunt de acord aşa în mare, în general cu direcţia pe care o iau elevii, adică cea de a pleca în străinătate. Mai ales cei bine dotaţi. Pentru că atunci în România vor rămâne doar mediocrii care evident nu vor ajuta”.

În luna martie a acestui an, Mircea Şuşcă lua medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică pentru studenţi. A fost cel mai bun dintre 100 de participanţi, veniţi din opt ţări.

„Mi s-au deschis multe drumuri în acest sens. Tot mai multe oferte primesc şi de la profesori de a colabora. Am constatat, şi mă gândesc că vor urma cu timpul tot mai multe şi cred că urmează şi de la firme”, spune adolscentul.

Deşi companiile străine l-ar primi cu braţele deschise, tânărul de 19 de ani n-are de gând să se stabilească în străinătate.

Nu la fel gândeşte şi Elif Memet, elevă la Liceul de Informatică din Constanţa şi medaliată cu aur la olimpiada internaţională de proiecte de mediu. Atât ea, cât şi colegii alături de care a câştigat şi locul I la un concurs NASA îşi fac planuri să plece din ţară: „Nu includ România, dar am în vedere posibilitatea de a mă întoarce, însă nu fizic, ci de a întoarce ideile pe care le-am dobândit în străinătate, prin alte persoane, şi de a le implementa”, spune Elif Memet.

În nici un caz nu vreau să rămân în România”, susţine şi Andreea Albişoru. Aceeaşi opinie are şi Cristian Rădulescu: „După ce termin liceul, cel mai probabil voi pleca în America, dar cu siguranţă nu voi mai rămâne aici mult timp”.

Radu Cora nu a ratat nicio olimpiadă naţională de Matematică, în ultimii 8 ani şi de fiecare dată, a fost printre primii.

„La început, în clasa a V-a era bucuria aia. Wow!, primul pe județ, merg la națională!. Era ceva nou, ceva extraordinar. Apoi după ce eram obișnuit oarecum cu asta, era oarecum și chestia de presiune. Trebuie să ies între primii doi în județ, trebuie să ajung la națională, îmi ridicasem ștacheta”, povesteşte olimpicul.

Acum, Radu se pregăteşte câte 7 ore pe zi pentru olimpiada de săptămâna viitoare. Visul său e să devină programator şi are toate şansele. Rămâne de văzut dacă în România sau peste hotare.

Tot din România vin şi elevii care anul acesta au reuşit să aducă acasă 6 premii NASA

I-au impresionat pe americani cu idelile revoluţionare. Tinerii de la Colegiul „Tudor Vianu” din Bucureşti au proiectat casele viitorului... în spaţiu! Au plecat de la ideea că peste sute de ani Pământul va fi suprapopulat şi că noile generaţii vor fi nevoite să locuiască pe o altă planetă.

Tinerii au proiectat o staţie spaţială pe care ar putea să trăiască 1000 de oameni, în aceleaşi condiţii ca pe Pământ.

Micii inventatori au luat în calcul totul. Apa este reciclată în proporţie de 99 la sută, energia ar fi produsă printr-o centrală nucleară, iar locuitorii cartierului spaţial ar putea face şi agricultură.

Elevii ar trebui să-şi ridice premiile din Los Angeles. Ca să ajungă acolo, au nevoie de bani şi acum caută un sponsor pentru că statul nu le dă niciun ajutor.

Şi nu sunt singurii care i-au impresionat pe specialiştii NASA. În total, şase echipe de elevi de la Liceul Tudor Vianu au fost premiate anul acesta.

De-a lungul anilor, NASA a premiat zeci de echipe de la acest liceu şi le-a făcut cadouri speciale.

Ne mândrim foarte tare cu un premiu care a venit împreună cu o părticică unică de steag care a fost dusă de Atlantis pe Staţia Spaţială Internaţională şi adusă nouă înapoi pe pământ”, afirmă Daria Donovetsky - elevă câştigătoare a premiului I la NASA.

În spatele acestor rezultate, stă muncă elevilor, dar şi a profesorilor care îi pregătesc.

Sigur, sunt plătită, dar nu de stat. Şi când spun că sunt plătită să nu înţeleagă cineva că primesc bani în urma muncii pe care o desfăşor cu elevii, dar sunt plătită îndeajuns de bine de aceste rezultate”, spune Ioana Stoica, profesor de fizică la Colegiul Naţional „Tudor Vianu”.

Ca să-şi ridice premiile NASA, elevii ar trebui să ajungă la Los Angeles. Deşi sunt o mândrie pentru ţară, statul nu-i ajută cu nimic.

Deplasarea la această conferinţă prevede un anumit ajutor financiar de care momentan nu dispunem şi practic cerem ajutorul celor care pot şi vor să ne ajute să ne contacteze şi să ne ajute la îndeplinirea acestui vis”, susţine Reza Nayyerani, elev, premiat cu locul II la NASA.

Biletul pentru o singură persoană costă 800 de euro şi ar trebui cumpărat până la 1 mai. Ceremoniile de premiere sunt programate între 14 şi 18 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri