Petre Tobă, suspectat de plagiat, va primi în curând verdictul

Data publicării:
PETRE TOBA ministerul afacerilor interne agerpres 8100195

Foto: Agerpres

În ultimele două săptămâni, a mai arătat președintele CNATDCU, într-o declarație pentru Digi24.ro, au intrat în procedura de analiză și lucrările de doctorat ale primarilor Robert Negoiță și Florentin-Costel Pandele, însă, în cazul lor, verdictul va veni peste „mai mult de 45 de zile”.

Petre Tobă, care a obținut doctoratul la Universitatea Națională de Apărare Carol I, ca și Gabriel Oprea (la Universitatea București), nu au cerut CNATDCU renunțarea la titulatura academică, potrivit acad. Barbu.

Teza de doctorat a lui Petre Tobă se află în cercetarea Comisiei de Științe militare, informații și ordine publică, iar în mai puțin de o lună va căpăta verdict din partea Consiliului. Tobă a parcurs studiile doctorale în perioada 2008-20011, când și-a susținut teza, fiind acuzat, potrivit dezvăluirii publicate de Press One, că ar fi plagiat 250 din cele 390 de pagini ale corpului lucrării. La vremea respectivă, ministrul de Interne a respins acuzațiile Țam respectat legea și toate normele existente în momentul în care am elaborat teza și toate recomandările îndrumătorului de doctorat.

Gabriel Oprea, care a obținut doctoratul în științe juridice la Universitatea București, va avea și el parte de un verdict rapid, teza sa fiind deja analizată de Comisia de științe juridice din CNATDCU. Fostul ministru de Interne și lider al UNPR deține și abilitarea de conducător de doctorate, iar România Curată a anunțat că nouă dintre doctoranzii săi, majoritatea deținători de funcții publice, au cerut retragerea titlului academic încă din luna martie, la Academia Națională de Informații a SRI, unde au urmat școala doctorală.

Între ei se află Radu Stroe, Mihai Stănișoară, Bogdan Licu, Romeo Raicu, Mihail Tudose, secretara lui Gabriel Oprea, Adela Popescu, și avocata lui Victor Ponta, Loredana Radu.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat, vineri, că anunțul de renunțare la titulatura academică, în aceste cazuri, nu oprește procedura de determinare, în cadrul CNATDCU, a unor posibile plagiate.

La rândul său, președintele Consiliului, Viorel Barbu, ne-a declarat că prevederile legale nu opresc cercetarea CNATDCU în stabilirea plagiatelor. Barbu a precizat că există cinci solicitări la CNATDCU de retragere a titlurilor academice, însă niciuna dintre acestea nu admite că ar fi încălcat normele etice în redactarea lucrărilor. Fără să le dezvăluie numele, acad. Barbu a precizat că între acestea nu se numără Petre Tobă sau Gabriel Oprea.

La data de 13 iunie, CNATDCU a acceptat intrarea în circuitul de verificare a posibilului plagiat a uneia dintre cele două teze doctorale ale lui Florentin Pandele, primarul din Voluntari. Este vorba despre cea obținută la Academia de Științe Militare, obținută în 2008 și coordonată de actualul director al Colegiului Național de Apărare, Vasile Ozunu.

La aceeași dată a fost admisă la CNATDCU și verificarea suspiciunii de plagiat asupra lucrării primarului sectorului 3, Robert Negoiță, obținută la Academia de Poliție Al.I.Cuza în 2012. În adresa către CNATDCU a instituției care filtrează acuzațiile de plagiat, UEFISCDI, se arată că ''lucrarea de doctorat a lui Robert Negoiță reprezintă o premieră în fenomenul fraudei academice din România – teza a fost plagiată 100%, din diverse surse, incluzând surse neacademice, precum portaluri de știri sau platforme de discuție online''.

Actuala formulă de funcționare a CNATDCU funcționează de la mijlocul lunii iunie, timp în care a fost declarat plagiat lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. Până la momentul publicării acestei știri, fostul premier nu a contestat decizia CNATDCU. Potrivit procedurilor, o eventuală contestație presupune o reanalizare a lucrării în termen de 45 de zile și, în cazul în care plagiatul rămâne valabil, ministrul Educației semnează ordinul de retragere a titlului academic.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că demiterea ministrului Adrian Curaj a avut ca principal motiv întârzierea activității CNATDCU, în sensul pronunțării asupra plagiatelor. Cioloș a spus că trebuie urgentată activitatea CNATDCU, pentru a fi curățată viața academică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri