Poziţia Patriarhiei Române: Moral, profesorul aparţine bisericii. Toată lumea doreşte ca religia să fie cât mai bine predată

Data publicării:
religie-2

Un protocol semnat săptămâna aceasta între Biserica Ortodoxă Română şi Ministerul Educaţiei generează noi controverse din cauza implicării Patriarhiei în predarea religiei în şcoli. Astfel, instituţia va fi consultată în elaborarea materiei, dar va avea un cuvânt de spus şi în privinţa celor care vor preda. Protocolul este contestat de organizaţiile seculariste pe motiv că Biserica Ortodoxă Română nu trebuie să se implice într-un sistem de învăţământ laic.

În primul rând, programele şcolare pentru disciplina religie trebuie avizate de Patriarhia Română, iar reprezentanţii acestei instituţii pot participa, cu statut de invitat, la inspecţiile organizate la această materie, se arată în protocolul încheiat săptămâna trecută.

De asemenea, Biserica Ortodoxă va avea un cuvânt de spus şi în privinţa desemnării profesorilor. Angajarea lor se face doar cu avizul scris al unui oficial al bisericii. Dacă binecuvântarea este retrasă în urma unor abateri grave, profesorul îşi pierde locul de muncă, a declarat la Digi24 Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

La ce abateri grave se referă acesta: „Profesorii indisciplinaţi sau care au îndepărtat copiii de la ora de religie. Acolo sunt probleme şi trebuie remediate. Nu i se retrage binecuvantarea de la început. Sunt sancţiuni graduale, care pot culmina cu retragerea binecuvântării sau, potrivit noului protocol, cu excluderea din învăţământ”, explică purtătorul de cuvânt.

Mai multe organizaţii contestă acordul dintre Ministerul Educaţiei şi Biserică. „Sistemul de sănătate ţine de stat, cel de apărare ţine de stat. BOR e o organizaţie privată care nu are legătură cu statul. Trăim într-un stat laic, iar statul şi biserica sunt două entităţi distincte”, a spus la Digi24 Toma Pătraşcu, preşedintele Asociaţiei Secular-Umaniste.

O altă problemă a fost aceea că înţelegerea nu a fost făcută publică. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie explică: „Nu-i vorba de un amestec al Bisericii în actul de învăţământ, dar aşa cum învăţământul medical se face în parteneriat cu spitalele şi cu Ministerul Sănătăţii, învăţământul militar se face în parteneriat, şi există prevederi specifice pentru învăţământul militar, în colaborare cu Ministerul Apărării sau cu Ministerul de Interne, după caz, este absolut normal ca şi alte tipuri de învăţământ specific, de exemplu, Facultăţile de Teologie, în momentul în care reglementezi un anumit lucru, să ţii cont de specificul acestei specializări.


Potrivit legii, religia este o materie opţională. În şcolile din România predau această disciplină circa 10.000 de profesori.

Potrivit unui sondaj dat recent publicităţii, mai mult de jumătate din români îşi duc copiii la biserică şi aproape trei sferturi cred că religia ar trebui să fie o materie obligatorie în şcoli.

Disputa Patriarhie – ASUR la Digi24. Constantin Stoica: „Toată lumea doreşte ca religia să fie cât mai bine predată

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române spune la Digi24 că protocolul nu este menit să impună controlul preoţilor în şcoli, ci ţine de dorinţa Ministerului Educaţiei, a bisericii şi a părinţilor – cu care s-au făcut consultări în acest sens – ca disciplina Religie „să se predea din ce în ce mai bine”.

Toată lumea doreşte ca religia să fie cât mai bine predată. Pe de altă parte, s-au constatat disfuncţionalităţi, având în vedere că protocoalele anterioare au fost încheiate la începutul anilor 90, când nu exista o lege a educaţiei”, susţine reprezentantul bisericii.

El atrage de asemenea atenţia că în manuale sunt „anumite probleme” care trebuie îndreptate. „Ora de religie trebuie să ţină cont şi de nivelul copiilor în vremurile pe care le trăim”, spune Constantin Stoica.

De ce are profesorul nevoie de avizul bisericii, în opinia sa: „Pentru că are o dublă subordonare. Din punct de vedere al contractului de muncă, are statut ca orice profesor, dar moral, aparţine bisericii. (...) Dacă există această dublă subordonare, aşa cum prevede protocolul încheiat între minister şi toate cultele, şi cultul trebuie să aibă un cuvânt de spus când trebuie promovat sau sancţionat.

Biserica se implica şi până acum în procesul educaţional, precizează reprezentantul Patriarhiei. „Binecuvântarea se cerea de la început. Nu era prevăzut în lege ce face ministerul când biserica retrage binecuvântarea. Era o situaţie ambiguă, clarificată prin protocol”, arată acesta.

Protocolul încheiat între cele două instituţii va fi făcut public, cel mai probabil, săptămâna viitoare, mai spune Constantin Stoica, după ce documentul va fi trimis la inspectorate.


Problema conceptului de pedeapsă divină din lecţiile de religie: Manualele „nu erau văzute înainte de biserică

Alexandru Toma Pătraşcu, reprezentantul Asociaţiei Secular-Umaniste, a comentat telefonic afirmaţiile purtătorului de cuvânt, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la „imixtiunea BOR în sistemul public de învăţământ”. „Domnul Stoica a făcut un număr de afirmaţii false. A argumentat necesitatea acestui protocol în numele unei pretinse dorinţe de îmbunătăţire a învăţământului religios. Şi până acum, toate manualele de religie aveau aprobarea sinodului BOR. Inclusiv acele manuale extrem de violente şi discriminatorii purtau aprobarea sinodului BOR”, a spus vicepreşedintele ASUR.

El a dat exemplul unui manual de clasa I apărut la editura Sf. Mina. „Celebrul manual cu copilul păcătos, lovit de maşină drept pedeapsă. Pe contrapagină se scrie foarte clar: manual aprobat de Sinodul BOR. La ce îmbunătăţire ne putem aştepta, în condiţiile în care biserica va interveni cu toate forţele în şcoală?

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române răspunde că manualele în care s-au emis astfel de precepte nu au fost văzute de Patriarhie: „Tocmai pentru că nu erau văzute înainte de Patriarhie au apărut acele lecţii mai puţin fericite. Biserica era pusă în faţa faptului împlinit, de aceea au apărut acele situaţii nedorite”, afirmă Constantin Stoica.

Nu există implicare suplimentară. E vorba de o încercare de mai multă cooperare şi sfătuire. Pentru ca acele manuale nu erau văzute de biserică a apărut acea situaţie”, adaugă el.

Alexandru Toma Pătraşcu atrage însă atenţia din nou că Sfântul Sinod aprobă manualele. Aprobările veneau după licitaţie, răspunde Constantin Stoica, acuzându-l pe reprezentantul ASUR că scoate informaţiile din context.

Legea cultelor prevede că cultele religioase au un cuvânt de spus în elaborarea manualelor şi a curriculelor şcolare. Manualul nu se publică fără acordul cultului”, insistă Alexandru Toma Pătraşcu.

Responsabilitatea manualelor si a curriculelor revine Ministerului Educaţiei. Ministerul se consultă cu cultele, nu cultele recunoscute stabilesc aria curriculară”, argumentează în continuare purtătorul de cuvânt. „Acest protocol are rolul de a ajuta foarte mult la creşterea calităţii predării orei de religie, aşa cum îşi doresc biserica, ministerul, părinţii”, conchide Constantin Stoica.

În replică, Alexandru Toma Pătraşcu reiterează ideea centrală a demersurilor sale: „Imixtiunea BOR în şcoli trebuie să înceteze. Solicităm ministerului să facă public de urgenţă protocolul. Ne exprimăm extrema preocupare privind maniera prin care BOR primeşte noi drepturi asupra şcolilor. În şcolile din România, sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor, se practică o îndoctrinare religioasă masivă. România e condusă de Guvern sau BOR?”, conchide el.


SPECIAL DIGI24. Predarea religiei în şcoli şi latura doctrinară a materiei

Dispută pe marginea noţiunilor dure predate la ora de religie




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri