Premierul a renunțat la titlul de Doctor. Ministrul Sorin Cîmpeanu: „ Îmi doresc ca Educația să nu fie transformată în tărâm de luptă politică”

Data publicării:
sorin cimpeanu

Scrisoarea premierului a fost făcută publică imediat după prânz. Pe pagina de facebook, Victor Ponta a postat mesajul trimis rectorului Universităţii Bucureşti: "Stimate Domnule Rector, vă scriu pentru a vă notifica renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București”.

Premierul precizează că a renunţat la titlul de doctor ca să îl menajeze pe viitorul ministru al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu care a si avut o discutie..

A reieşit intenţia domniei sale de a nu afecta debutul activităţii, cu un subiect care a devenit eminamente politic. Îmi doresc ca Educaţia să nu fie transformată într-un tărâm de luptă politică, am înţeles că dumnealui a luat această decizie”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul desemnat al Educaţiei.

Opoziţia îi cere lui Victor Ponta explicaţii suplimentare.

„Domnul Victor Ponta ar trebui să verifice sau să explice opiniei publice dacă a luat sau nu bani pentru titlul de doctor. A existat un spor de doctorat care s-a aplicat până în 2010. Dacă a predat în universităţi, dacă a avut carieră academică, atunci ar trebui să restituie banii pe care i-a primit pentru titlul de doctor”, a spus Raluca Turcan, deputat PNL.

Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a răspuns la anuntul premierului la 3 ore de la postarea acestuia.

"Cu privire la renunţarea la titlul de doctor în drept, ce v-a fost acordat în 2003, vă anunţăm că Universitatea din Bucureşti va întreprinde toate demersurile legale necesare, în acord cu solicitarea dumneavoastră", a spus Mircea Dumitru.

Scandalul privind plagiatul din teza de doctorat a lui Victor Ponta a izbucnit în iunie 2012. Atunci revista „Nature” a publicat un articol potrivit căruia Victor Ponta a copiat, fără să citeze sursele, nu mai putin de 80 de pagini, în teza sa de doctorat. Premierul a negat acuzaţia.

Lucrarea a fost analizată de trei comisii. Două dintre ele au ajuns la concluzia că este vorba despre un plagiat.

Un al treilea verdict a fost dat de Consiliul Naţional de Etică. Acesta a respins acuzaţiile de plagiat.

Cu toate astea, Victor Ponta şi-a scos ulterior din CV titlul de doctor.

În august 2012, trei lideri ai partidului Noua Republică au depus o plângere penală la Parchetul General în care cereau ca Victor Ponta să fie cercetat pentru plagiat. Procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale o lună mai târziu, din motive procedurale, pentru că fapta incriminată "nu există". Decizia a fost confirmată ulterior de Curtea Supremă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri