Profesorii ameninţă că vor boicota bacalaureatul. Victor Ponta: examenul „se ține”

Data publicării:
supraveghere bac captura

Gabriela Chiperi este profesoară de istorie și lucrează de 30 de ani în învățământ. Acum doi ani a primit pentru corectarea lucrărilor de la bacalaureat 200 de lei, pe care statul i-a impozitat.

Eu zic că nu mai merită, din punctul meu de vedere abandonez lucrul ăsta, corectura la bacalaureat. Sumele sunt infime, adică acoperă, probabil, transportul pe ziua respectivă și acolo responsabilitatea este absolut imensă”, spune ea.

Ca ea mai sunt alte câteva mii de profesori din toată ţara. Supraveghetorii primesc 19 lei net pe zi, iar pentru corectarea unei lucrări dascălii iau 3 lei. Ministrul Educaţiei a anunţat însă că sumele vor fi mărite în acest an cu 10%.

De la 3 lei la 3,3 lei sau de la 4 la 4,4 lei. Este o bătaie de joc, ce să mai discutăm”, spune un alt profesor, Adrian Enache.

„Cred că ar trebui cel puţin o dublare. În 2008, pentru supraveghere erau 600 de lei brut care înseamnă 450 spre 500 de lei net. Este mult mai puţin acum faţă de 2008. Iar la corectat, tot aşa, ar trebui dublată suma”, spune Simion Hancescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Profesorii pun şi altă condiţie ca să participe la examenul de bacalaureat. Vor ca Guvernul să le plătească drepturile salariale obţinute prin sentinţe judecătoreşti. Este vorba banii pe care profesorii trebuia să-i primească după ce preşedintele Traian Băsescu a aprobat mărirea salariilor cu 50%, creştere neonorată ulterior de Guvern.

Vreau să vă cer pe partea de educaţie, dacă avem datorii să le plătim mai repede, vreau ca examenul să se desfăşoare în condiţii bune, ca anul trecut”, a spus astăzi premierul.

După o discuție cu liderii sindicali, Victor Ponta a mai spus că examenul de bacalaureat din acest an „se ţine”, potrivit Mediafax.

Anterior, conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a transmis un comunicat în care a arătat că examenul de Bacalaureat este în pericol pentru că tot mai multe cadre didactice refuză să facă parte din comisiile de examen, deoarece sunt plătite cu sume derizorii, cerând Guvernului suplimentarea acestor fonduri.

Bacalaureatul începe pe 10 iunie cu proba orală la limba română.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri