Profesorii de religie, obligați să participe la marșul anti-avort

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - MOASTE - PATRIARHIE
Foto: InquamPhotos/Adriana Neagoe

Asociaţia Secular-Umanistă din România a prezentat o adresă a Arhiepiscopiei Tomisului către Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa în care se spune că profesorii de religie au obligaţia să participe la “Marşul pentru Viaţă”, o acţiune pentru stoparea avorturilor, care se desfăşoară duminică în municipiul Constanţa şi alte şase oraşe din judeţ. Inspectorul şcolar de religie din cadrul ISJ spune că profesorii de religie au doar o obligaţie morală, având în vedere că au nevoie de binecuvântarea Arhiepiscopiei pentru a putea preda, dar că rămâne la latitudinea fiecăruia dacă va participa sau nu la marşul respectiv, informează News.ro.

1490265344734-Constanta-participare-profesori-religie-la-mars-antiavort

Asociaţia Secular-Umanistă din România a intrat în posesia unei adrese din partea Arhiepiscopiei Tomisului către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Documentul respectiv este datat 20 martie şi este adresat inspectorului şcolar pentru religie, Daniela Stan.

În adresa respectivă, Arhiepiscopia aminteşte de “Marşul pentru Viaţă”, o acţiune-manifest pentru stoparea avorturilor, care are loc în 26 martie, în municipiul Constanţa.

În document, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului notează că profesorii de religie au obligaţia să participe la această manifestare.

„Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune, dat fiind protocolul dintre BOR şi MEN., privind dubla subordonare a profesorului de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligaţia să afişeze materialele primite în şcolile în care predau şi să informeze cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora (pe cât posibil) despre evenimentul prezentat. Dacă este necesar, în funcţie de lista de prezenţă, Departamentul Cultural Educaţional va elibera ulterior, fiecărui profesor, o adeverinţă care să certifice implicarea în această acţiune”, se arată în documentul respectiv.

ISJ Constanța: Nu am trimis adresă cu participare obligatorie

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a dat un răspuns cu privire la această obligativitate.

„În urma solicitării dumneavoastră transmise Inspectoratului Școlar Județean Constanța, vă informăm că Arthiepiscopia Tomisului a trimis adresa menționată de dv. către inspectorul școlar pentru religie, prof. Daniela Stan, pe adresa personală de e-mail. De asemenea, doamna Daniela Stan a direcționat-o o către profesorii de religie tot de pe adresa personală. Menționăm că Inspectoratul Școlar Județean Constanța nu a transmis nicio adresă cu privire la participarea obligatorie a profesorilor de religie la marșul pentru viață”, se arată într-un răspuns al ISJ Constanța pentru Digi24.ro.

Inspector școlar de religie: Profesorii au obligația morală, să nu o ia altfel

Inspectorul şcolar de religie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Daniela Stan, a declarat, joi, pentru News.ro că a anunţat profesorii de religie despre această manifestare, precizând că aceştia au o obligaţie morală, şi nu de alt fel, având în vedere că ei au nevoie şi de binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului pentru a preda şi că rămâne la latitudinea fiecăruia dacă va participa sau nu.

„I-am anunţat pe colegii mei, le-am spus că este o obligaţie morală, să nu o ia altfel şi cine se va putea duce, cine nu, nu. Este o obligaţie morală, am spus eu colegilor, atâta timp cât profesorii de religie depind de o binecuvântare fără de care nu pot preda, din partea Arhiepisciopiei. Rămâne la latitudinea fiecărui profesor dacă va participa”, a spus inspectorul şcolar de religie Daniela Stan.

Asociaţia Secular-Umanistă din România este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în martie 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, se arată pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Arhiepiscopul Tomisului va participa, duminică, la "Marşul Pentru Viaţă”, manifest civic pentru stoparea avorturilor, aflat la a şaptea ediţie, ce se va desfăşura în municipiul Constanţa şi în şase oraşe ale judeţului: Băneasa, Medgidia, Mangalia, Cernavodă, Năvodari şi Hârşova.

În municipiul Constanţa, începând cu ora 13.00, IPS Teodosie se va alătura preoţilor şi credincioşilor, la Catedrala Arhiepiscopală, de unde se va pleca pe următorul traseu: Piaţa Ovidiu - strada Mircea cel Bătrân - Capitol - Spitalul Judeţean - bulevardul Tomis - Capitol - Piaţa Ovidiu.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat în şedinţa din data de 9 februarie, demersul „Asociaţiei Studenţi pentru viaţă” de a organiza cea de-a şaptea ediţie naţională a „Marşului pentru viaţă”, eveniment care va avea loc în după-amiaza zilei de 25 martie 2017, în ziua praznicului Bunei-Vestiri. El se va desfăşura în peste 285 de localităţi din România şi Republica Moldova, sub genericul Ajută Mama şi Copilul! Ei depind de tine!. La Constanţa, datorită programului pastoral-misionar foarte încărcat de praznicul Bunei-Vestiri, la solicitarea preoţilor, acţiunea se desfăşoară duminică, 26 martie.

În Constanţa, iniţiativa organizării celei de-a şaptea ediţii a evenimentului aparţine Asociaţiei „Simplu - Provita”, căreia i s-au alăturat: Arhiepiscopia Tomisului, Şcoala Brâncovenească, Radio Dobrogea, ASCOR, „Studenţi Pentru Viaţă” Constanţa, în judeţ, organizatorul principal fiind Arhiepiscopia Tomisului.

Organizatorii estimează că în Constanţa peste o mie de persoane vor fi prezente la acest marş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri