Proiectul „Student fără Bac” revine: un an pregătitor pe banii statului. Victor Ponta şi-a schimbat părerea

Data publicării:
universitatea

Forma propusă în urmă cu trei ani de Ecaterina Andronescu diferă de cea a ordonanţei emise acum de Guvern, însă principiul este acelaşi: un an pregătitor la facultate, pe banii statului, chiar dacă nu ai luat bacalaureatul. În proiectul Ecaterinei Andronescu, singura condiţie pentru a intra într-un astfel de program era ca elevul să aibă media de absolvire cel puţin 7. Proiectul din 2011 a stârnit controverse şi a fost respins de Parlament. La acel moment, Victor Ponta nu a susţinut iniţiativa colegei sale de partid.

„Acel proiect nici din punctul meu de vedere nu a fost discutat în cadrul USL, nu este soluţia pentru problemă", spunea premierul.

„Această lege, student fără Bac, a fost gândită doar de dragul unor voturi în plus", se distanța critic şi Marian Sârbu, atunci preşedintele UNPR.

După trei ani, optica premierului Victor Ponta s-a schimbat.

„Nu credem că școala românească trebuie să fie o junglă în care doar cei puternici supraviețuiesc. Modificările la legea educației sunt bune și binevenite”, a declarat premierul în ședința de guvern din 9 iulie.

Modificările aduse de Guvern Legii Educaţiei au fost criticate de şeful statului: „De exemplu, doctoratul la fără frecvență. Știu că Victor Viorel n-are un mare respect pentru doctorat, având în vedere modul cum l-a obținut, prin plagiat, dar nu e cazul să genereze experiența lui la scară națională”, a spus președintele Traian Băsescu.

În 2011, anul în care Ecaterina Andronescu a propus aşa-numitul proiect „student fără Bac” s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani la acest examen, cu o promovabilitate de aproximativ 45% la nivel naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri