Protest şi demisii la UNATC

Data publicării:
UNATC

Zeci de tineri studenţi sau absolvenţi au Universităţii de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) din București au protestat în semn de solidaritate față de profesorul lor, criticul de film Andrei Rus. Comisia de Etică a decis desfacerea contractului său de muncă, după ce acesta a criticat în spațiul virtual conducerea universității.

Mai mulţi colegi de-ai săi din facultate au reproşat şefilor din UNATC că le iau studenţilor bani pe meditaţii şi chiar condiţionează examenele de orele în particular.

Oamenii nu sprijină acest dialog al studenţilor, probabil din teamă, probabil dintr-o anumită obişnuinţă. Tocmai pentru că acele discuţii pot scoate anumite adevăruri la iveală. Şi, atunci, consider că este un prim pas extrem de important. Ce mă interesează pe mine este să se ajungă la o reformare și, dacă ei nu participă la ea, eu nu pot să fac asta singur. Într-un fel, eu mă bucur că s-a întâmplat asta, oricât de ciudat ar suna, faptul că au decis ceva atât de radical şi de nedrept”, a spus profesorul Andrei Rus, critic de film.

Studenții consideră și ei nedreaptă decizia Comisiei de Etică. Mai mult, susțin că problemele ridicate de profesorul lor sunt reale.

„90% din bugetul UNATC se duce pe salariile profesorilor, în timp ce studenţii trebuie să lege pereţii din platou cu sfoară de calorifer. Colegii mei de la Regie din anul al treilea care îşi fac acum filmele de licenţă trebuie să scoată din buzunarul lor sume pentru a plăti, de exemplu, să îşi cumpere mobilă pentru platou”, spune o studentă la UNATC.

Cred că s-au acumulat foarte multe probleme care au explodat acum, cu ocazia deciziei Comisiei de Etică. Probleme nu sunt de ieri, de azi”, spune o altă studentă.

Dacă Andrei Rus va mai preda sau nu la UNATC se va decide într-o ședință de Senat.

Senatul este cel care hotărăşte această chestiune în ultimă instanţă. Sigur că vor fi probabil considerente mai complexe în momentul când se discută în Senat, pentru că se discută nu numai încălcarea unor puncte din codul de etică, se discută şi considerente de context şi e posibil să se ia o cu totul altă decizie”, a spus Nicolae Mandea, prorectorul UNATC.

Ședința este programată peste aproximativ două săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri