Provocare pentru patru elevi de la "T. Vianu": satelitul care să încapă într-o doză de suc

Data publicării:
minisatelit

Bogdan Creţu şi Tudor Nazarie sunt doi dintre elevii care vor să ajungă în finala Concursului CanSat, al Agenţiei Spaţiale Europene. Ambii sunt în clasa a noua la Colegiul „Tudor Vianu” din Bucureşti.

Proiectul presupune construirea unui satelit cât o doză de suc de 330 mililitri, capabil să determine presiunea şi temperatura la o înălţime de un kilometru.

Noi am ataşat diverşi senzori plăcii de bază şi acest transmiţător ca să vedem cum funcţionează, am intrat pe calculator şi l-am programat şi am văzut că merge. Iar pentru etapa următoare va trebui să ne folosim de piesele din kit-ul pe care l-am primit de la ESERO România ca să facem un satelit asemănător doar cu mai multe funcţii”, spune Bogdan Creţu.

Pentru etapa următoare, liceenii au ales o misiune pentru micul satelit, care trebuie echipat corespunzător.

Noi am ales să măsurăm nivelul de poluare din zona unde va fi lansată racheta şi, să le comparăm cu cele din Portugalia”, afirmă Tudor Nazarie.

Mini-satelitul, lansat cu ajutorul unei rachete sau drone, trebuie să măsoare poluarea, după care să aterizeze, cu ajutorul unei paraşute, în condiţii de siguranţă. Profesorul coordonator este convins că elevii săi pot răspunde acestor provocări, dincolo de care se află marea finală de la Lisabona.

Este un concurs foarte important în primul rând pentru că elevii pot să fie foarte creativi şi pot să aplice tot ce au învăţat în orele de fizică, în orele de informatică, în orele de matematică. Pe de altă parte, e foarte important pentru că e o mare provocare. Copiilor li se cere să opereze cu noţiuni care nu sunt foarte mult aprofundate în manualele de liceu, în orele de curs”, declară Ioana Stoica, profesoară de Fizică la Colegiul "Tudor Vianu", coordonatoarea proiectului finalist.

Anul acesta organizăm primul concurs naţional de CanSat al cărui câştigător se va califica automat în finala europeană care se va desfăşura în Portugalia în luna iunie”, afirmă Virgil Pop, coordonatorul din Partea Agenţiei Spaţiale Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri