Raluca Turcan: Victor Ponta nu poate să renunțe la doctorat din cauza propriilor modificări aduse legislației

Data publicării:
raluca turcan fb 1

FOTO: Facebook Raluca Turcan


Deputatul a explicat condițiile în care Universitatea București îi poate retrage titlul de doctor în drept lui Victor Ponta: pentru plagiat, pentru nerespectarea standardelor academice sau dacă Victor Ponta dă în judecată Universitatea și obține o decizie în instanță. „Acesta ar fi demersul legal și, totodată absurd, în virtutea modificărilor legislative din 2012 care au avut drept scop protejarea titlului său academic”, spune Raluca Turcan.

De altfel, în răspunsul public pe care i l-a dat premierului Victor Ponta, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, spune că va întreprinde „toate demersurile legale necesare” pentru a da curs solicitării de retragere a titlului.

„Gestul său nu este nici pe departe moral, atâta vreme cât el nu explică demersurile disperate făcute pentru a-și acoperi propriul plagiat: schilodirea CNATDCU prin modificarea numărului de membri, modificarea atribuțiilor, ordinul de ministru prin care procedura de retragere a titlului doctoral s-a transformat într-o procedură juridică etc.”, comentează Raluca Turcan.

Deputatul îi cere lui Victor Ponta să lămurească două aspecte cu privire la cariera sa universitară:

1. Victor Ponta a obținut titlul de doctor în drept în anul 2003. Conform CV-ului său prezent pe site-ul Camerei Deputaților, între 2002 și 2007 a fost lector universitar la Universitatea Româno-Americană. Conform legii salarizării, de la momentul obținerii falsului doctorat și începerea activității universitare, Victor Ponta a încasat un spor salarial lunar, în virtutea titlului academic obținut. Victor Ponta trebuie să returneze universității angajatoare banii pe care i-a încasat cât timp a predat, de la obținerea falsului titlu, până în 2010, când legea s-a modificat.

2. A fost Victor Ponta numit conferențiar universitar? Conform legislației, nu ar fi putut să fie numit conferențiar universitar dacă nu ar fi avut titlul de doctor. În cazul în care a fost numit conferențiar universitar, atunci Ponta trebuie să returneze integral toate beneficiile salariale obținute în perioada în care a activat în această calitate.

„Peste toate acestea, prin cererea adresată Universității București de retragere a titlului de doctor în drept, Victor Ponta admite cel mai grav lucru: că a mințit o țară întreagă și că a încercat să ascundă acest lucru folosindu-se de toate mijloacele care i-au stat la dispoziție: ciuntind legi, modificând proceduri și comisii, ordine de ministru abuzive, etc. Victor Ponta nu mai are nicio ieșire morală din această situație. Nici măcar demisia”, conchide deputatul Raluca Turcan.

Citiți și: 

Rectorii nu mai pot anula diplomele de doctor, chiar dacă e vorba despre plagiat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri