Religia, o materie opțională doar pe hârtie. Elevii de alte confesiuni sunt obligați să asiste la curs

Data publicării:
paunita

Elevii care participă la orele de religie au materiale didactice şi au teme pentru acasă.

Copiii au două caiețele. Un caiețel colorat, foarte fumos colorat, cu sfinți, cu zilele creației, cu familia, cu tot ceea ce ar putea să îi atragă, să îi apropie cât mai mult de Dumnezeu”, spune Păunița Hurjui, profesor de religie ortodoxă.

Sunt însă elevi, aproximativ 0,01 la sută din total, care nu vor să participe la ora de religie. Inspectorii şcolari spun că şi aceştia trebuie supravegheaţi, iar şcolile să le ofere materii alternative. Realitatea este însă alta. De cele mai multe ori copiii sunt nevoiţi să stea în aceeaşi clasă în care se ţine ora.

Se ştie foarte bine că nu poţi face o anumită activitate cu unul sau doi elevi, ci îţi trebuie minim 15 elevi”, afirmă Gheorghe Dogaru, inspector şcolar disciplina religie.

„Îşi fac tema la alte materii, învaţă la alte materii. Ei participă la confesiunile de care aparţin, aduc notele de acolo, la final de semestru se trec note”, spune Valentin Oceanu, profesor de religie.

„Eu sunt de altă religie, sunt catolică, dar stau şi la orele colegilor mei. Mi se pare interesant”, spune o elevă din Brașov.

Reprezentanţii Ministerul Educaţiei lasă la alegerea fiecărei şcoli mutarea orelor de religie la începutul sau finalul cursurilor pentru ca cei care nu vor să asiste la ora de religie să nu fie nevoiţi să aştepte.

Noi am respectat aceste dorinţe şi copiii respectivi fie sunt în cabinetul de informatică, fie vin cu o oră mai târziu la şcoală, sau sunt alte activităţi pe care le pot desfăşura în centrul de documentare şi informare a şcolii”, declară Elena Ignat, director Şcoala Generală Avram Iancu Alba Iulia.

În şcolile din România aproximativ opt mii de profesori predau religia ortodoxă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri