RETROSPECTIVĂ 2015 | Evaluarea Naţională şi Bac-ul, cele mai bune rezultate din ultimii ani

Data publicării:
elevi zi libera THINKSTOCK

După doi ani în care absolvenţii de gimnaziu sau de liceu au avut rezultate foarte slabe, seria examenelor naţionale a început cu dreptul în 2015. Potrivit Ministerului Educaţiei, aproape 80% din absolvenţii clasei a VIII-a au obţinut note peste 5.

Cu aproape 10 procente peste anul trecut. Îmi place să cred că avem aceste rezultate pentru că subiectele au avut un nivel de dificultate normal, nici ridicat, nici scăzut, pentru că nu este olimpiadă, este evaluare naţională,” spune Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educaţiei.

A venit însă momentul admiterii computerizate pentru liceu şi ministerul s-a trezit în plin scandal de fraudă. Profesori şi inspectori din Suceava, Prahova, Bihor şi Brăila intră în vizorul anchetatorilor pentru măsluirea dosarelor de admitere. Sute de elevi ajuns în licee mai bune decât le permitea media de la testele naţionale, prin transferuri ilegale, care în cele din urmă sunt şi fost anulate.

Imaginați-vă cam ce dramă trăiește un elev care are 9.60, ultima medie de intrare e 9,61 și vede că ultima medie e 8.60 sau 8,90 și în urma unor cereri făcute la Inspectoratul Școlar ajunge să ocupe un loc în liceul pe care el și-l dorea foarte mult,” spune Vasile Șalaru, secretar de stat pe probleme de învăţământ preuniversitar în cadrul MECS.

Pe de altă parte, în 2015 liceul teoretic nu a fost singura opţiune a tinerilor. Datorită creşterii numărului de cereri de înscriere, diverse şcoli de meserii susţinute de mari companii şi-au suplimentat locurile pentru elevi.

Dacă în ultimii trei ani erau doar 11.000 de elevi în învăţământul profesional, în anul şcolar 2014-2015 numărul lor s-a triplat. Iar acum peste 65.000 elevi sunt înscrişi în învaţamântul profesional. Cei mai mulţi aleg ca domenii de pregătire mecanică, turismul şi industria textilă.

Bacalaureatul a fost alt reper important al anului şcolar încheiat în 2015. Şi aici rezultatele depăşesc aşteptările, pentru că se înregistrează cea mai mare rată de promovare din ultimii cinci ani. După rezolvarea contestaţiilor, promovabilitatea ajunge la aproape 68%.

81 de candidaţi primesc nota maximă şi sunt premiaţi de Guvern cu câte 3.000 de lei, bani la care autorităţile locale mai adaugă câte ceva. Judeţul Cluj este singurul în care peste 80% dintre candidaţi au promovat bacalaureatul. La polul opus, cele mai slabe rezultate au fost în judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman. Pentru ultimele două, situaţia nu e o noutate.

Sunt 3 judeţe cu procent de promovare sub 50%. Două dintre ele au înregistrat o scădere faţă de anul trecut. Al treilea trebuie privit total diferit. Este vorba de Ilfov care, deşi sub 50%, are o creştere de 11,6% faţă de anul 2014,” adaugă Sorin Cîmpeanu.

Povestea Bac-ului 2015 nu se termină aşa. Notele a sute de candidaţi sunt suspendate până la verificarea lucrărilor, în urma unor acuzaţii de fraudă. Cazul cel mai răsunător este la Ştei, în Bihor, unde Ministerul Educaţiei anulează examenul susţinut de peste 100 de tineri. Iar zeci de profesori sunt sancţionaţi. Părinţii se revoltă. Candidaţii eliminaţi au fost acuzaţi că au copiat în timpul probelor scrise. Inspectorii susţin că au drept dovezi imaginile surprinse de camerele de supraveghere din sălile de clasă. Tinerii neagă.

Printre elevii care se plâng că au fost pedepsiţi fără să fi copiat este şi Alexandra Burtă, şefă de promoţie a Colegiului Tehnic "Unirea", din Ştei. Alături de colegii ei, eleva se judecă acum cu Inspectoratul Şcolar.

Nu s-a întâmplat absolut nimic în timpul examenului. Supraveghetorii nu ne-au atras atenţia. Eu mi-am văzut de lucrarea mea nu am avut nici o treabă cu nimeni din jurul meu,” povesteşte Alexandra.

„Metodologia de bacalaureat nu face nici o diferenţă între fraudaă şi tentativă de fraudă. Tentativa de fraudă poate să fie şi faptul că s-a întors, a discutat sau şi-a dat ciorna mai departe la alţii,” spune Keri Hajnal - şefa comisiei judeţene de Bacalaureat din Bihor.

În paralel, Ministerul Educaţiei a deschis mai multe anchete, în judeţele Neamţ şi Timiş.

Se află în derulare o analiză la Liceul "Traian Vuia" din Făget unde propunerea este de eliminare, până în momentul de faţă, precizez, a unui număr de 63 de elevi. Mai este o situaţie în care cercetările sunt în derulare, de asemenea împreună cu organele abilitate, în judeţul Neamţ colegiul Vasile Conta. Şi acolo s-ar putea să avem circa 20 de cazuri,” mai spune Sorin Cîmpeanu.

Evoluţia înscrişilor la bacalaureat:

2008 - 225.877

2009 - 213.389

2010 - 210.089

2011 - 212.763

2012 - 200.187

2013 - 188.842

2014 - 161.682

2015 - 168.939

Prin urmare, a scazut dramatic şi numărul studenţilor, atât în învăţământul privat cât şi în cel de stat.

În anul şcolar 2015-2016, au început cursurile mai puţin de 500.000 de studenţi, în condiţiile în care în anii 2007-2008 numărul era dublu. De asemenea, a apărut fenomenul abandonului cursurilor universitare. În aceste condiţii, peste 80 de programe de licenţă au intrat în lichidare în 2015. Un an la finalul căruia promisa reformă a Educaţiei a rămas în stadiul unui proiect incomplet, rătăcit prin sertarele unor parlamentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri