România are cei mai puțini studenți și cel mai mare număr de tineri care abia știu să scrie din Europa

Data publicării:
invatatoare elevi-1

Studiul arată că aproape 200.000 de copii nu au acces la educaţie. Asta înseamnă 6% din populaţia de vârstă şcolară a României. Unu din cinci adolescenţi renunță la studii în timpul liceului iar nivelul general de educaţie al tinerilor români este foarte scăzut.

Între 37% şi 40% dintre elevii de 15 ani din România abia ştiu să citească, să scrie şi să socotească. Sunt copiii din familiile foarte sărace, din comunităţile rome, din mediul rural şi copiii cu dizabilităţi”, a spus Sandie Blanchet, reprezentatul UNICEF în România.

Toate acestea duc la un procent mic al absolvenţilor de studii superioare. Doar 21% dintre adulţii cu vârste între 30 şi 34 de ani au absolvit facultatea. Asta, în timp ce media în Uniunea Europeană depăşeşte 35%. De vină pentru această situaţie ar fi subfinanţarea sistemului de învăţământ, spun experţii UNICEF.

Măcar pentru intervenţiile prioritare din anii următori să existe toate resursele necesare pentru a-i ajuta pe copii, mai ales cei care sunt în risc”, spune Ciprian Fartuşnic, Director al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Sunt optimist că bugetul pe 2015 va fi în continuare pozitiv și sper ca, în câțiva ani, să ajungem la 6% din PIB. Incluzând și costurile private așa cum se calculează în orice țară”, a spus ministrul Educației, Remus Pricopie.

România alocă educaţiei un buget de doar 3,7% din PIB, în timp ce media în Europa de Est este de 4,7%. Iar media uniunii europene urcă până la 5,4 procente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri