România, campioană la informatică

Data actualizării: Data publicării:
lot info olimpici

Prima ediţie a Olimpiadei Europene de Informatică a confirmat că în România se pregătesc unii dintre cei mai buni IT-işti din lume. Elevii români au obţinut o medalie de aur şi trei de argint. La competiţia desfăşurată în Bulgaria au participat echipe din 22 de ţări.

Matei Tinca, elev la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală, a obținut medalia de aur şi este pe locul 5 în clasamentul final. Pasiunea şi-a descoperit-o încă de când era mic.

Matei Tinca: Voiam să programez şi eu jocuri. Şi într-a V-a a fost un cerc de informatică şi de atunci mi-am descoperit pasiunea.

A fost nevoie de multă muncă până să ajungă la etapa europeană, însă a reuşit să găsească şi timp de relaxare. Matei are şi un sfat pentru elevii care vor să facă performanţă în acest domeniu.

Matei Tinca: Trebuie găsit un echilibru. Trebuie muncit , dar nu trebuie nici prea mult că astfel te oboseşti şi îţi pierzi puterile.

La acelaşi cerc de informatică s-a dus şi Tiberiu, cel care a obţinut medalia de argint.

Tiberiu Muşat: Când am aflat că există ceva ca informatica, prin care poți să programezi calculatorul să facă orice vrei tu, mi s-a părut incredibil. Era ca și cum aș fi putut să creez alte lumi.

În viitor, işi doreşte să lucreze în domeniu.

Tiberiu Muşat: Bineînțeles, aș vrea să mă fac programator. Aș vrea să rămân în România, pentru că în ultima vreme sunt din ce în ce mai multe companii de IT.

Câştigătorul unei alte medalii de argint, Matei spune că s-a consultat de multe ori cu prietenii lui.

Matei Mirică: Avem un grup pe care discutăm anumite probleme, ne anunţăm când mai sunt concursuri online şi vorbim despre soluţii la probleme.

În primii 20 s-a calificat şi Alexandru, elev al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca. Deşi la început nu i-a plăcut informatica, pe parcurs, a ajuns să o îndrăgească.

Alexandru Râpeanu: Pasiunea a început in timpul clasei a VI-a. M-am dus la județeană, m-am gândit că sigur nu fac nimic. Și mi-am dat seama de o problemă cum se rezolvă și așa mândru am fost de ea și de atunci tot îmi place informatica.

Palmaresul echipei României

Medalia de aur a fost obţinută de Matei Tinca (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti). 

Medaliații cu argint sunt Tiberiu Ioan Mușat (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), George-Alexandru Râpeanu (Colegiul Național „Emil Racoviță" din Cluj-Napoca) și Mihai Matei Mirică (Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București).

Punctajele înregistrate la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori au contat și în ierarhia celei de a XI-a ediții a Olimpiadei Balcanice de Informatică pentru Juniori (JBOI 2017). Astfel, în această competiție rezultatele echipei României sunt următoarele: Matei Tinca și Tiberiu Ioan Mușat - medalii de aurGeorge-Alexandru Râpeanu și Mihai Matei Mirică - medalii de argint.

Lotul olimpic a fost însoţit şi coordonat de profesorii Eugen Nodea (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu) şi Ciprian Chescă (Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Buzău).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri