România, codașa inovării. 15.000 de cercetători au plecat, în ultimii ani, în străinătate

Data publicării:
laborator cercetare captura

Atunci când se foloseşte într-un produs alimentar, un anumit ulei poate prelungi termenul de valabilitate prin inhibarea microorganismului şi, astfel, prin îmbunătăţirea produsului alimentar.

Este ceea ce indică studiul unui doctorand la Facultatea de Biotehnologii de la Universitatea de Agronomie din Bucureşti.

Laura Mihai este preocupată de reducerea aditivilor din alimentaţia zilnică. Nu e dispusă totuși să lupte la nesfârşit cu resursele precare pe care le are la dispoziţie.

Mi-ar plăcea să plec, pentru că pot face mult mai multe afară. Aş avea o bază de date mai mare, aş avea reactivi mai buni, ar fi altceva”, recunoaște Laura Mihai.

Dacă şi-ar pune intenţiile în practică, s-ar alătura celorlalţi 15.000 de cercetători care au părăsit România în ultimii ani. În ţară mai sunt doar 12.000.

Estera Poenariu, inginer fizician la un institut pentru îmbunătăţiri funciare, face analize de sol esenţiale în construcţii. În ciuda înaltei specializări de care e nevoie pentru o astfel de muncă, leafa nu e prea mare: 1.400 de lei. Nici aceşti bani nu i-au intrat însă în buzunar, de aproape un an.

Condiţiile de lucru sunt groaznice, sunt şi răcită pentru că nu avem căldură, stăm în frig, ne îngheaţă mâinile. E greu, având doi copii. Grădiniţele de stat ne costă în jur de 3-4 milioane. Aştept doar o ocazie să pot pleca undeva, un alt loc de muncă, în străinătate, oriunde”, spune Estera Poenaru.

Situaţia cercetătorilor rămaşi în ţară explică de ce România este ultima, din Uniunea Europeană, la capitolul inovare. Declinul a fost constant în ultimii 10 ani. Pe primele trei locuri sunt Germania, Luxemburg şi Irlanda, unde nu doar statul, ci şi două treimi dintre firme subvenţionează domeniul.

Noi suntem în gama 0,2 la sută din PIB, cu toate că angajamentele României erau că o să aibă 1 la sută din PIB pentru cercetare”, spune Radu Minea, preşedintele sindicatelor din Cercetare.

Concret, bugetul alocat în acest an este de 1,8 miliarde de lei. Jumătate din cât promisese Guvernul. Iar companiile private autohtone nu cheltuiesc pentru aşa ceva.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri