Scandal fără sfârșit. Federația Editorilor cere descalificarea firmelor care au câștigat licitația pentru manuale

Data publicării:
manuale-2

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare, la licitaţia pentru manuale, spune Federaţia Editorilor din România (FER).

„CNSC constată că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare”, spune FER.

Federația Editorilor prezintă şi decizia prin care CNSC a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse, transmite Mediafax.

FER solicită descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera şi respectiv CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg. În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective în condiţii egale cu celelalte oferte, consideră federaţia.

În opinia FER, „cei doi ofertanţi au furat startul unei competiţii corecte, inundând piaţa cu publicitate şi oferte şi prezentându-se şcolilor şi publicului larg, înaintea finalizării procedurilor de licitaţie, drept câştigători”.

De asemnea, FER respinge acuzaţiile privind interesul editurilor de a bloca modernizarea manualelor, indiferent de forma tipărită sau digitală.

"O asemenea afirmaţie este lipsită de sens. Deschiderea pieţei de manuale şcolare înseamnă o oportunitate pentru toate editurile de profil. Modernizarea manualelor nu poate fi făcută la iniţiativa editurilor din motive legislative. Conform legii, numai MEN are dreptul şi obligaţia să declanşeze acţiunea de selectare a unor noi manuale. FER nu solicită decât ca aceste selecţii să aibă loc după un program rezonabil în privinţa timpului de elaborare a unui manual şi în condiţii de transparenţă şi corectitudine", mai spun reprezentanţii editorilor.

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală.

Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.

După ce a admis trei contestaţii şi şase în parte, CNSC a obligat CNEE la reevaluarea tuturor ofertelor, astfel că elevii claselor I şi a II-a nu au manuale, în condiţiile în care noul an şcolar a început pe 15 septembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri