Scandalul burselor studenţeşti | "Am avut 9,66 şi nu iau bursă de merit"

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton Gives Commencement Address At Marymount Manhattan College
NEW YORK - MAY 20: Graduates of Marymount Manhattan College line up before commencement exercises in Avery Fisher Hall at Lincoln Center May 20, 2005 in New York City. U.S. Sen. Hillary Clinton gave the commencement address during the liberal arts institution's graduation ceremony. (Photo by Chris Hondros/Getty Images)

Noul regulament de acordare a burselor studenţeşti, intrat în vigoare la începutul lunii martie, a creat nemulţumiri în rândul studenţilor. Ordinul Ministerului Educaţiei prevede că bursele de medii pot fi cumulate cu cele sociale, iar acest lucru a dus, în unele cazuri, la scăderea numărului de bursieri. Universităţile au alocat un anumit buget, iar acum studenţii care primesc sumele cumulate lasă pe dinafară alţi colegi, pentru că pentru ei nu mai sunt fonduri.

Lucian este student în anul I, la Facultatea de Inginerie Tehnologică şi Management Industrial. În primul semestru, în grupa lui au fost acordate patru burse, aşa că tânărul şi-a propus să termine sesiunea din ianuarie printre cei mai buni, ca să primească şi el. Deşi a avut medie mare, nu a avut noroc.

Lucian Baiza, student: "Prima medie a fost 10, a doua 9,99, a treia 9,75 şi eu sunt al patrulea. Am avut 9,66 şi nu iau bursă de merit”.

Mădălina Oltean, studentă: "În cadrul facultaţii la care sunt eu, la alte specializări, s-au acordat burse şi cu media de 6,60, iar eu cu 8,86, la Construcţii Aerospaţiale, nu am primit”.

Mai exact, bursele se acordă celor mai mari medii dintr-o specializare. Iar faptul că atât bursa de merit cât şi cea socială sunt cumulate îi lasă pe mulţi studenţi fără bani.

Daniel Munteanu, prorector la Universitatea "Transilvania" din Braşov: „La fiecare program de studii s-a primit o sumă de bani, iar suma a fost repartizată pentru burse până când s-a cheltuit efectiv, indiferent de medie, că a fost 9 ultima medie, că a fost 6, în funcţie de mediile care erau în cadrul programului de studiu."

Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov: "Bursa s-a dublat sau chiar s-a mărit cu un procent mai mare decât dublu, deci acum este un real sprijin pentru studentul care obţine bursă şi, probabil, din cauza asta şi o frustrare mai mare pentru studentul care nu obţine bursă în acest moment".

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Studenţilor spun că astfel de prevederi, care permiteau cumularea burselor, existau, doar că aplicarea lor nu era obligatorie.

Cosmin Andrioae - viepreşedinte educaţional la Uniunea Naţională a Studenţilor din România: „Singura soluţie este să facă cererea prin care să nu se mai cumuleze bursele”.

În această situaţie se află mai multe centre universitare din ţară; depinde de la un caz la altul felul în care universităţile se adaptează la noile criterii de acordare a burselor şi cum rezolvă nemulţumirile studenţilor.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri