SPECIAL Digi24. Bilanţ după patru săptămâni de şcoală

Data publicării:
elev copil scoala mediafax

În prima zi de şcoală din acest an, cei peste 340.000 de elevi din clasele I şi a a II-a au fost primiţi cu băncile goale.

La câteva zile după începerea cursurilor şi după ce scandalul manualelor a fost subiect de discuţie în şedinţa de Guvern, Ministerul Educaţiei a decis ca elevii să înveţe, temporar, după manuale din anii trecuţi. Însă cărţile trebuia retipărite.

Şcoală pe fişe şi pe banii părinţilor

Concurenţa verifică editurile participante la licitaţia pentru manuale. Ancheta ar putea dura doi ani

Cum în clasa I sunt înscrişi în peste 160.000 de elevi, asta a înseamnat cel puţin 320.000 de cărţi: Abecedarul şi Matematica. La un preţ mediu de aproape 2,5 lei rezultă un efort bugetar de cel puţin 800.000 de lei.

În foarte multe şcoli, manualele retipărite nu au ajuns nici după o lună de la începerea cursurilor.

Manual respins pentru că pe prima pagină au fost publicate trei strofe din Imnul României. Editurile se plâng de costurile unei contestații

În cele din urmă, Ministerul Educaţiei a semnat acum două zile contractele cu editorii care au câştigat licitaţia pentru manualele noi. Există o singură excepţie: Abecedarul. Licitaţia pentru acesta a fost contestată, din nou. Aşa că ministerul trebuie sa aştepte o nouă decizie a Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. În plus, instituţia condusă de Remus Pricopie a solicitat Consiliului Concurenţei să-i verifice pe toţi participanţii la licitaţii.

În cursul saptamânii viitoare, învăţătorii vor alege manuale pe care le vor folosi. Apoi, inspectoratele şcolare vor centraliza cererile şi vor trimite comenzile editurilor. Manualele noi vor ajunge la elevi în aproximativ o lună. Mai puţin Abecedarul, pentru care nimeni nu ştie să spună cât va mai întârzia.

Elevii merg pe jos la şcoală sau fac autostopul. Primăriile nu au şoferi pentru vehicule sau, în unele cazuri, nici măcar nu au înmatriculat microbuzele.

Primarul comunei Băţani, din judeţul Covasna, nu este şofer de meserie, deşi conduce microbuzul şcolar. El este proaspăt împroprietărit de Guvern cu un microbuz nou-nouţ. În organigrama primăriei nu există însă un post pentru şofer cu permis pentru categoria D, aşa că edilul este cel care îi duce pe copii la şcoală.

În comuna Hăghig, tot din judeţul Covasna, primăria are un şofer, dar acesta nu reuşeşte să facă suficiente drumuri, ca să ducă la şcoală toţi copii. Localitatea a primit anul acesta un al doilea microbuz pe care îl conduce, când are timp, viceprimarul.

VIDEO. Microbuzul școlar cu număr PSD. Ce explicații dă primarul

Dacă în Covasna s-au găsit soluţii de avarie, în şase comune din Bihor microbuzele şcolare nu s-au mişcat nici un centimetru de când au fost aduse în curţile primăriilor. În unele cazuri, edilii nu au obţinut numerele de înmatriculare şi licenţele de transport. Aşa se face că elevii se înghesuie zilnic în autobuzele cu navetişti.

În comuna Săcădat, autorităţile nu au reuşit de depăşescă impasul lipsei postului de şofer din organigrama primăriei.

Microbuze școlare pe post de maxi-taxi. Cum sunt plimbați turiștii cu mașinile pentru elevi

La Ocolna, în judeţul Dolj, primăria nu are şofer, dar nici microbuz pentru cei 75 de copii romi care ar trebui să meargă la şcoala aflată la 12 kilometri distanţă. Elevii sunt nevoiţi să meargă pe jos sau să facă autostopul.

Mulţi dintre copii au rămas repetenţi din cauza absenteismului sau chiar au renunţat la studii.

Primăria a făcut cerere pentru un microbuz nou încă de acum 2 ani, de când s-a stricat cel vechi, şi are promisiuni că va primi un vehicul până la sfârşitul anului acesta.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri