Studenți baricadaţi în amfiteatre. Refuză să le părăsească până când revendicările lor vor fi acceptate

Data publicării:
studenti

Sunt ocupate de organizații studențești Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Maritimă din Constanța și Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.

"Studenții s-au baricadat în amfiteatre, dezbat problemele sistemului universitar românesc și refuză să părăsească universitățile până când revendicările lor vor fi acceptate. ANOSR face apel la studenții din toată țara să se alăture mișcărilor de occupy începute azi în cele trei universități, pregătind în acest moment acțiuni similare în alte centre din țară", se arată în comunicat.

Studenții sunt nemulțumiți de faptul că opiniile lor "nu mai sunt ascultate în universități", că subfinanțarea educației a produs "efecte catastrofale" asupra calității și relevanței studiilor universitare și că taxele din universități au devenit "insuportabile" pentru studenți, rata de abandon universitar ajungând la 40%, arată Alianța.

La Timişoara, zeci de studenți s-au închis într-un amfiteatru și cer să le fie respectate drepturile. Studenții spun că nu sunt consultați atunci când sunt alese materiile predate la facultăți, că nu există proceduri funcționale de contestare a notelor date pe nedrept și că investițiile în serviciile studențești au scăzut drastic.

Din acest motiv, ei cer ca ponderea studenților în electoratul participant la alegerea rectorului să fie de 25%, față de 10%, cât este în momentul actual.

În semn de protest, studenții de la Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica din Timișoara s-au adunat într-un amfiteatru de unde nu au de gând să plece decât peste câteva zile, când speră că autoritățile vor lua măsuri. Şi-au adus și saltele pentru a dormi în amfiteatru.

Un protest similar are loc și în Galați, dar e posibil ca și alte universități din țară să împrumute modelul acestei manifestări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri