Tim Hunt, laureat al premiului Nobel, a fost adus de doi studenţi români la Cluj  

Data publicării:
tim hunt 07.11

Veţi vedea, nu trebuie să fiţi foarte deştepţi să câştigaţi un premiu Nobel, nici să munciţi din greu. Cred că de fapt sunt două condiţii: să fii foarte norocos şi să ai ochii bine deschişi spune Tim Hunt.  

Tim Hunt a câştigat prestigiosul premiu Nobel în 2001, alături de alţi doi cercetători. El a descoperit proteinele care reglează diviziunea celulară, cercetare ce poate ajuta specialiştii din medicină să găsescă tratamente pentru cancer. Este primul laureat care a răspuns celor 30 de invitaţii trimise în urmă cu un an de un student la biologie din Cluj. Când a trimis e-mailurile, nu credea că va reuşi. Când a primit primele răspunsuri a început, alături de o colegă, să caute sponsori pentru organizarea unei conferinţe internaţionale.

Adorjan Cristea, organizator :Au fost luni, săptămâni şi zile foarte încărcate. Nu pot să zic că am avut pauze. A fost extrem de solicitant şi extrem de greu.Plus şcoala. Şi nu numai pentru mine, şi pentru colega mea cercetarea sau aplicări pentru alte burse.

Radu Crăciun, sponsor şi speaker:  Mi-au spus ce vor să facă şi am zis că îi ajut pentru că am zis că ştiu cum e ca student, ca tânăr cercetător. Mi se pare fantastic ceea ce au realizat.

Costurile de organizare s-au ridicat la aproximativ 20.000 de euro. Chiar dacă au vândut aproape 700 de bilete, taxa de intrarea a acoperit abia o treime din sumă. Tinerii au vrut, însă, un eveniment accesibil tuturor.

Octavia Roman, organizator:  Nu a fost clar vorba de bani. Mie personal mi se pare că e un om super deschis care a vrut să vină pentru studenţi. Tot timpul mi-a spus că pentru el studenţii sunt foarte importanţi.

Studenţii au fost încântaţi: E o onoare pentru noi să fim în faţă în faţă, mă rog, mai la distanţă, cu un om care chiar a reuşit să facă ceva. Mi se pare foarte ok să organizezi, te dezvolti si tu ca persoană. Ştii nevoile studenţilor şi atunci ştii să interacţionezi şi să faci să iasă totul cât mai bine.

Taxa de intrare la conferinţa internaţională „Biologia Moleculară - Aspecte Curente şi Perspective de Viitor" a costat 45 de euro pentru profesori şi cercetători. Studenţii au plătit doar 10 euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri