Un grup de studenți clujeni a obținut locul I la cel mai mare concurs internațional de clădiri rezistente la seisme, cu o machetă de 29 de etaje

Data publicării:
534fbe7c95f9cf2306000000

Studenţii au construit macheta unei clădiri de 29 de etaje, un adevărat zgârie-nori, care a demonstrat că poate rezista la cutremure cu o magnitudine de 10 pe Richter.

Macheta clădirii a fost construită din lemn de balsa, un arbore tropical foarte uşor şi elastic, ce s-a dovedit a fi perfect pentru astfel de construcţii.

Studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au reusit sa creeze o structură unitară, ceea ce a făcut ca materialul lemnos să devină rigid şi să aibă performanţe seismice.

Cei 11 studenţi români au învins echipe de la 36 de universităţi de prestigiu din întreaga lume, printre care Stanford sau Universitatea California din Los Angeles.

Digi24 a relatat în luna mai despre acest proiect.

Structura a fost testată la trei cutremure date de concurs, scalate de trei ori, ceea ce înseamnă că au fost puse pentru a fi testate la o machetă. După aceea, am vrut să testăm la un cutremur artificial şi am încercat să punem cel mai mare cutremur rezistat de masă şi nu am reuşit să o rupem”, spunea atunci Dezo Andrea, studentă la Facultatea de Construcţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri