Vechi reguli, reintroduse cu câteva zile înainte de noul an şcolar

Data actualizării: Data publicării:
scoala decont

Banii pentru naveta elevilor ar putea fi decontaţi integral de stat la trei ani de când Ministerul a decis să acopere doar o parte din costuri. O ordonanţă de urgenţă ar putea aduce vechile reguli înapoi în condiţiile în care decontarea parţială s-a dovedit a fi un dezastru pentru familiile de la ţară. 35.000 de copii au abandonat şcoala, de cele mai multe ori, din lipsă de bani.

Naveta către şcoală ar putea fi, din nou, suportată 100% de stat. E o măsură propusă de Ministerul Educaţiei după ce anul trecut peste 125.000 de elevi au făcut naveta către şcoală, iar statul a acoperit mai puţin de 40% din cheltuielile lor cu drumul.

Din această statistică au dispărut însă cei care au renunţat de tot la şcoala. Sunt 35.000 de copii care au abandonat cursurile de când statul nu le-a mai decontat integral naveta. România este acum pe locul al treilea în clasamentul european al abandonului şcolar timpuriu. Autorităţile însă au înţeles greu că decontarea parţială a fost un dezastru pentru foarte multe familii.

Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor, Constanţa: „A fost cel mai greu demers al Asociaţiei Elevilor din Constanţa de la înfiinţare şi demersul care are cel mai mare impact bugetar - aproape 100 de milioane de lei vor fi investiţi pentru ca, anual, elevii navetişti să aibă costurile acoperite integral. Pot spune că a fost o rezistenţă la schimbare”.

Acum, actualul ministru al educaţiei vrea ca ordonanţa sa intre în vigoare înainte de începerea anului şcolar. Argumentele sunt că unul din cinci elevi de liceu sau şcoala profesională face naveta pentru a ajunge la cursuri. Iar peste jumătate dintre tinerii între 15 şi 19 ani locuiesc la ţară. La Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări din Iaşi, o treime din cei 330 de elevi fac naveta. Iar dacă ordonanţa nu intră în vigoare înainte de 12 septembrie, o parte din bănci vor fi din nou goale. Fiindcă, spre exemplu, un elev din comuna Bârnova, la 22 de kilometri de Iaşi, plăteşte 180 de lei pe abonament iar statul îi dă doar 64 de lei.

Mihaela Toma - director la Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări Iaşi: „Copiii lipsesc atunci când părinţii nu mai au bani suficienţi, nu îi mai trimit la şcoală. Şi sigur că se acumulează absenţe, se acumulează lipsuri”.

La nivel naţional, distanţa medie parcursă de elevii navetişti e de 18 kilometri - un drum de doar 20 de minute pe care totuşi nu şi-l permit mulţi. Abonamentul lunar pentru această distanţă e în jur de 150 de lei - 56 acoperiţi de stat şi aproape 100 de familie. Nu e o sumă mare însă un sfert dintre copiii care fac naveta locuiesc în nord-estul ţării. Iar acolo gospodăria medie are venituri lunare de doar 1.600 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri