Vis american. 24 de elevi au plecat pentru un an de studiu în SUA

Data publicării:
elevi romani

Visul american este trăit de 24 de liceeni români. Adolescenţii învaţă acolo un an şcolar, au cazare şi masă gratuite plus bani de buzunar într-un schimb de experienţă. Reprezentanţii programului au venit la Cluj-Napoca să le explice elevilor cum se pot înscrie şi vor repeta informaţiile zilele viitoare şi pentru tinerii de la malul mării şi din vestul ţării.

Cei 24 de tineri care de o lună au ajuns în Statele Unite vor locui peste zece luni la familii americane şi vor învăţa la şcolile publice de acolo. Sistemul de învăţământ este diferit, dar recunoscut în România.

Melinda Fuleki, părintele bursier: „Familia este foarte drăguţă, sunt foarte amabili.”

Învaţă în primul rând engleza, spaniola, istorie şi ceva studii politice, artă teatrală, muzică.

Eliza Chirilă, reprezentant al unui program România: „Cei 24 de bursieri cu care lucrăm acum cumva ne fac să îi şi invidiem. Observăm că una dintre bursiere călătorea spre Hawai, ea stă pe Coasta de Vest, în California, acolo este plasată. Are o familie gazdă extraordinară”.

Toate costurile sunt suportate de guvernul american, iar elevii primesc inclusiv 125 de dolari pe lună. Pentru acest program pot aplica liceenii de clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a. Programul este deschis şi pentru adolescenţilor cu dizabilităţi. Trei din actualii bursieri sunt în această situaţie.

„Îmi place foarte mult să călătoresc şi să socializez cu diferiţi oameni din diferite culturi.”

„Orice român trebuie să aibă în el visul american şi să ajungă acolo să facă un an de liceu e o oportunitate unică”.

Cei interesaţi trebuie să îşi facă un cont pe site-ul programului FLEX şi să depună o cerere până pe 18 octombrie. Urmează o etapă de interviuri cu reprezentanţii programului şi dau un test în engleză. Nu trebuie să aibă cele mai mari note. Dar trebuie să aibă cunoştinţe de limbă engleză de nivel mediu.Viitorii bursieri vor fi anunţaţi în aprilie.

Eliza Chirilă: „Se caută copii care pot să depăşească uşor şocul cultural în sensul în care sunt deschişi, comunică.”

Programul a fost creat în SUA în 1992 cu scopul de a încuraja schimburile interculturale şi este finanţat de Departamentul de Stat al guvernului american.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri