Vorbitul în public, o joacă de copil

Data publicării:
vorbit

Mili are zece ani şi este deja expertă în public speaking. De doi ani exersează vorbitul în fața unei mulțimi, iar visul ei este să ajungă judecător, la fel ca mama sa.

„Eram foarte emoţionată când era vorba de vorbit în public şi m-am gândit că dacă aş participa la această competiţie mi-ar dezvolta calităţile de vorbit în public. Dacă oamenii ar ştii să comunice nu ar mai fi atât de multe războaie în lume. În primele două minute îmi este puţin frică şi am emoţii, dar după ce mă acomodez simt că nu îmi mai este frică şi că sunt singură pe acea scenă şi în public şi e mult mai uşor pentru mine”, spune Mili.

Max are 11 ani şi participă la concursuri de public speaking de aproape trei ani. Se pregăteşte întotdeauna în limba engelză, dar se asigură de fiecare dată că mesajul său este înţeles de cât mai mulţi oameni. Obiectivul lui este să ajungă președinte.

Câteva persoane care m-au inspirat au fost Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, Van Rompuy, fostul preşedinte al Uniunii Europene şi din România... Klaus Iohannis, Monica Macovei. Mi-aş dori să fiu un om care va schimba lumea. Eu vreau să am un impact pe lumea asta şi cred că public speaking este un mod bun de a exersa aceste abilităţi”, spune Max.

Ela Nicolae, organizator de concursuri de public speaking spune că acestea „îi ajută să îşi dezvolte abilităţile oratorice de gândire critică şi analitică. Este de preferat să înceapă acest lucru cât mai devreme”.

„Eu nu eram foarte confortabilă pe o scenă când trebuia să vorbesc sau să cânt pentru că îmi era frică că oamenii vor râde de mine şi acum nu mai ai teama asta”, spune Maria.

Bogdan povestește: „Acum câţiva ani, când făceam o compunere foarte bună profesoara ne punea s-o citim în faţa clasei şi am fost şi eu ales odată. M-am bâlbâit foarte tare, mi-a fost foarte ruşine înainte să fac public speaking. De când fac public speaking mă simt mult mai în largul meu când vorbesc în faţa multor oameni sau în faţa clasei”.

Peter Ennion, profesor: „Vorbitul în public este ceva ce majoritatea adulţilor urăsc să facă şi este foarte dificil pentru adulţi să vorbească în faţa unei mulţimi chiar dacă e vorba de un grup mic de oameni. Indiferent de funcţia pe care o au, oamenii sunt rugaţi să-şi împărtăşească experienţele, iar asta implică întâlniri, conferinţe şi prezentări despre profesia lor indiferent dacă sunt doctori, ingineri.”.

La concursurile de public speaking pentru copii din Capitală, se înscriu atât elevi din şcoli private cât şi de stat. Anul trecut au participat 150 de puști cu vârste cuprinse între opt şi 12 ani.

„Cred că indiferent ce ai vrea să faci în lume, va trebui la un moment dat să vorbeşti în faţa publicului şi cred că acest concurs mă va ajuta foarte mult”, mai spune Bogdan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri